Crna Gora, Luštica
D.K.
Crna Gora, Luštica

D.K.

Crna Gora, Luštica, Foto: D.K.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u trećem kvartalu ove godine izdato je svega 35 građevinskih dozvola kojima je predviđena izgradnja 158 stanova. To su najmanje brojke za ovaj period u proteklih deset godina, za koliko postoje podaci na sajtu Monstata, prenose Vijesti.

Kako se navodi, cena kvadrata stana u novogradnji, prema zaključenim kupoprodajnim ugovorima u trećem kvartalu ove godine, iznosila je na nivou Crne Gore 876 evra. Međutim, u Monstatu kažu da je u ovom periodu bio značajan broj stanova prodatih iz takozvanih solidarnih i sindikalnih programa, gde je cena bila 492 evra po kvadratu, što je značajno spustilo prosečnu cenu.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Prosečna cena iz komercijalnih ugovora za kupovinu novoizgrađenih stanova iznosila je 1.109 evra po kvadratu, dok je prošle godine u istom periodu prosečna cena iz komercijalnih ugovora bila 1.226 euvra po kvadratu. To predstavlja pad od oko 10 odsto.

Na teritoriji Podgorice prosečna cena iz komercijalnih ugovora sada je bila 1.158 evra po kvadratu, a prošle godine u istom kvartalu iznosila je 1.248 evra, što je pad od 7,3 odsto.

U primorskom regionu komercijalna cena stana u novogradnji sada je iznosila 1.414 evra po kvadratu, a lani je bila 1.365 evra, što je rast od 3,6 odsto.

Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Prema informacijama „Vijesti“, do ovog rasta je došlo zahvaljujući prodajama stanova i apartmana u turističkim naseljima, koji su ranije dogovorene i gde još postoji interesovanje stranih kupaca.

U severnom regionu komercijalna cena stana u trećem kvartalu iznosila je 974 evra, a prošle godine je bila 676 evra, što predstavlja rast od 44 odsto. Na rast cena nekretnina na severu uticao je početak prodaje stanova u takozvanim kondo hotelima koji se grade u turističkim naseljima u Kolašinu i na Žabljaku, dok u ostalim gradovima skoro da nema gradnje novih stanova.

Podaci Centralne banke pokazuju da su iznosi stambenih kredita odobreni u trećem kvartalu ove godine iznosili 15 miliona evra, dok su lani vredeli 21,5 miliona.

Iz agencija za prodaju nekretnina „Vijestima“ su kazali da je od početka epidemije korone značajno opala zainteresovanost kupaca za nekretnine, jer mnogo građana zbog neizvesnosti odluže takve odluke a i onemogućen je ili otežan dolazak stranaca koji su bili značajni kupci nekretnina.

Komentari (1)

zagondzija

29.11.2020 13:08

Mnogo pojeftinilo??