Gideon Grajf
Jaroslav Pap, Tanjug
Gideon Grajf

Jaroslav Pap, Tanjug

Gideon Grajf , Foto: Jaroslav Pap, Tanjug

Odgovor na višedecenijsko pitanje dodatno je otežan time što su počinioci, pored toga što su uživali u patnjama žrtava i konstantno razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli, bili vešti i u uklanjanju tragova zločina. Do krajnjih granica izdržljivosti zlostavljani su svi, bez obzira na pol i starost, ukupan broj ubijenih je i danas je predmet rasprave, a profesor Grajf je vodeći zastupnik procene da ih nije bilo ispod 700.000.   

- Istoričari i aktivisti iz SAD, Izraela, Norveške, Nemačke, Italije, Srbije i Hrvatske osnovali su Međunarodnu ekspertsku grupu "Stop revizionizam GH7", povodom postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu ustaškim pozdravom "Za dom spremni" 2016.g. Zamislite svastiku ispred Aušvica ili spomenik "Zig-hajl"! Obradili smo u Novom Sadu "Dosije 562" o konačnom rešenju ustaša koje su započeli nacisti, krećemo sa istraživanjem u Vatikanskoj arhivi o slučaju pape Pija i Alojza Stepinca i objavili smo tri sveobuhvatne knjige o Jasenovcu.

Ante Pavelić

Arhiva

Ante Pavelić, Foto: Arhiva

Često ističete sličnosti i razlike između Jasenovca i Aušvica?

- I Jasenovac i Aušvic su produkt genocidne namere ustaških i nacističkih režima. Zajednička tačka im je sistemski pristup uništavanja. Državni aparat je stavljen u funkciju genocidne ideje i mobilisan da izvrši proces brutalnog i sistematskog industrijskog ubijanja. A razlikovali su se… na primer, Jasenovac je bio najzloglasniji od svih. Čitajući svedočenja preživelih, ovo je bilo užasnije mesto od Aušvica gde su ubijali po kratkom postupku u gasnim komorama. U Jasenovcu smo izbrojali 57 vrsta ručnih likvidacija. A najstrašnije je svakako dečiji logor smrti sa oko 20.000 žrtava. Pritom je Jasenovac bio šest puta veći - 240 km2, što je oko 150 fudbalskih stadiona. 

Kako je moguće da svet nije tražio od Hrvata odgovornost za genocid?

- Hrvatska je imala sreće da se posle rata zadrži u Jugoslaviji i sa gubitničke strane pređe na stranu pobednika. Tako je uspela da prođe bez suočavanja sa prošlošću. Vođstvo Jugoslavije ih pustilo bez posledica jer bi otkrivanje istine moglo da poljulja stabilnost nove države.

Stepinac – no pasaran

Profesor Grajf uputio je protestna pisma papi Franji, predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu, premijeru Benjaminu Netanijahuu, bečkoj nadbiskupiji i austrijskoj vladi, u kojima zahteva da se sa Puta suza, iz srca Jerusalima, ukloni spomen-ploča zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu:

- Njemu nije mesto pored Isusa. Nije uradio ništa da spreči masovna mučenja i ubistva u ustaškim logorima, a kao "svetac" je podmetnut od strane hrvatskog katoličkog klera. Status njegove kanonizacije je neizvestan, jer se "slučaj Stepinac" nalazi pred posebnom komisijom Svete stolice i pape Franje lično, koji je u više navrata pokazao uzdržanost u vezi sa time.

 

Da li ste tokom istraživanja identifikovali istorijski koren hrvatske mržnje prema Srbima?

- Ustaška mržnja prema Srbima bila je u nadahnuta nacističkom doktrinom rasne čistoće. Ali, činjenica je da je „konačno rešenje“u NDH započela u Gudovcu, 28. aprila 1941. - šest meseci pre nego što su nacisti krenuli sa kampanjom istočnog fronta i prvim masovnim ubistvima Jevreja u Babinom Jaru, što se do nedavno u istoriografiji smatralo početkom konačnog rešenja. Ustaše su politiku etničkog čišćenja sprovele zahvaljujući Zakonu o legalizaciji koncentracionih logora kojih je bilo 40 na teritoriji NDH.

 

Masovna grobnica u NDH

Arhiva

Masovna grobnica u NDH, Foto: Arhiva

Dajte nam vašu procenu – koji je približan broj žrtava Jasenovca?

- Procena u brojkama je uvek problematična. Relevantni dokumenti su uništeni, a sačuvani su dugo bili nedostupni. Istoričar Menačem Šelač, kolega iz Jad Vašema i stručnjak za holokaust u Jugoslaviji, 1990. je objavio procenu od 700.000 žrtava. Nacistički izvori, vojni dnevnici i pisma Ernesta Ficka i Neubašera kažu isto, kao i Komisija za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Hrvatska umanjuje broj žrtava. Tuđman je rekao 30.000, a službena istorija Hrvatske – 80 do100 hiljada. Brojevi revizionista ponovo ubijaju žrtve.