Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Đukanović je juče unapred priznao poraz na predstojećim izborima u Nikšiću.

Njegovu najavu poraza DPS-a, tokom opširne intervencije na Podgoričkom novinarskom forumu, uočili su svi pažljiviji promatrači. Naravno, poraz lopovske stranke na nikšićkim izborima je nešto što je opšte očekivanje i predviđanje javnosti, a proizilazi i iz svih dosadašnjih ispitivanja javnog mnjenja. Međutim, mislim da prvi put svojim sve malobrojnijim pristalicama poraz najavljuje i odlazeći diktator, na jedan prilično jasan način.

Nova politička retorika odlazećeg diktatora, tj. nedvosmislena najava poraza, ima za cilj i preventivno umirivanje raznoraznih „komita“ i dukljanskih ekstremista koji imaju nerealna očekivanja. Međutim, ona je prvenstveno namenjena rukovodiocima lopovske partije i biznis partnerima Đukanovića: „i pored poraza moramo se potruditi da politički opstanemo, jer svakim danom našeg političkog preživljavanja povećavamo mogućnost sklanjanja imovine koju smo pokrali od naroda i države“.

Uzevši u obzir revidirane planove Đukanovića i njegove kleptokratske družbe: pobeda opozicionih snaga u Nikšiću mora biti ubedljiva. Ona mora biti uvod u nestajanje, ili makar političku marginalizaciju DPS-a. Upravo će od razmere pobede opozicije u Nikšiću, ali i odnosa snaga između pobedničkih koalicija, zavisiti pravac i tempo demokratizacije zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: