Zastave EU
Youtube/Printscreen
Zastave EU

Youtube/Printscreen

Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

- Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac za proces proširenja, pridruživanja i stabilizacije. I Srbija i Crna Gora dobro napreduju na putu evrointegracija - poručili su iz Komisije.

Zemlje članice EU na sastanku ambasadora sutra bi trebalo da se dogovore oko godišnjih zaključaka o zemljama iz procesa proširenja koji će biti usvojeni na Savetu ministara opštih poslova 8. decembra.

Da podsetimo, juče su iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopštili su da je ambasador Srbije u ovoj državi Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kao razlog, iz ministarstva su naveli da je Božović Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je, kako su naveli u saopštenju, "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore", koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, "ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš".

Usledila je potom recipročna reakcija Srbije, pa je crnogorskom ambasadoru u Srbiji, Tarzanu Miloševiću, naloženo da u roku od 72 sata napusti našu zemlju.

Pročitajte još: