Granica
Tanjug
Granica

Tanjug

Granica, Foto: Tanjug

One su 30. juna u popodnevnim časovima primile tužnu vest, da im je u Opštoj bolnici u Baru od infarkta srca preminuo otac. Želele su da dođu roditelju na sahranu i da budu uz majku Miru.

- Naša želja da budemo tog dana tamo ostala je neostvarena. Već narednog jutra, 1. jula, sa sestrama Sanjom i Dankom otišla sam u Ambasadu Crne Gore u Beogradu, jer se na telefon niko nije javljao. Službenica ambasade mi je rekla da postoji procedura koju treba odraditi i da se nakon toga dobija dozvola za ulazak u Crnu Goru u trajanju od 72 sata. Rečeno mi je da je potrebno imati negativan pi-si-ar test na kovid 19, ne stariji od 24 časa i da se obratimo Ambasadi Republike Srbije u Crnoj Gori - priča Anđelka Jovović.

Sa sestrama je pohitala u Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Zahvaljujući ljubaznom osoblju Instituta i njihovom razumevanju za našu situaciju, odmah su nam uzeti brisevi za pi-si-ar test. U međuvremenu, šaljemo zahtev ambasadi Srbije u Podgorici, sa našim ličnim podacima i potvrdom smrti našeg oca, koji je ambasada prosledila nadležnim institucijama u Crnoj Gori - govori Anđelka.

Drugog julskog dana, nešto pre ponoći, stigao je mejl sa rezultatima pi-si-ar testova- svi negativni.

- Narednog dana, 3. jula prosleđujemo ih Ambasadi Srbije, da kompletira naš zahtev, i krećemo ka granici. Nakon dolaska na crnogorski granični prelaz Dobrakovo, granična policija nas informiše da prvo moramo da odemo kod sanitarnog inspektora na razgovor. Izneli smo mu našu situaciju i svrhu dolaska. Rekao nam je da ne može da nam se izda rešenje na 72 sata, u najboljem slučaju će to biti 24 časa. Pitao nas je gde će otac biti sahranjen. Kada smo mu rekle da je njegova želja da bude sahranjen u svom voljenom Zabrđu u Pivi, kazao je da, ako nam se odobri ulazak, moramo da idemo pravo u Pivu, ali svakako pre toga nam treba odobrenje od strane policije, koje on nije imao u svojoj bazi podataka. Vratile smo se kod policije. Uzeli su naše podatke, prosledili Podgorici i rekli da se za ovakve slučajeve odobrava ulazak na 72 sata i da sačekamo.

Sagovornica posebno ističe da su svi pripadnici granične policije bili profesionalni i ljubazni.

- Nakon duže od dva sata čekanja, policajac nam je prišao i rekao da nam je da nam je odobren ulazak, da on sada ide do sanitarnog inspektora da ga informiše, a onda će se konsultovati sa svojim pretpostavljenima i da će nas obavestiti kada treba da odemo ponovo do njega. Puni nade da ćemo završiti višečasovno čekanje i dobiti rešenje od sanitarnog inspektora - dobijamo hladan tuš. Sanitarni inspektor je rekao da naš zahtev nije odobren i da ne može da izda rešenje! Pitala sam ga kako je odbijen, kada nas je lično pripadnik policije obavestio da nam je ulazak dozvoljen, on je rekao da je prvo dozvoljen a onda revidiran, odnosno odbijen. Na moje pitanje ko ga je odbio, rekao je Podgorica - objašnjava Anđelka.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

pastrik

11.07.2020 12:15

Bruka i sramota,a u Srbiju na lecenje i na fakultete dokle ce vise da nas ponizavaju