Zdravko Krivokapić
Printscreen youtube
Zdravko Krivokapić

Printscreen youtube

Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen youtube

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

"Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije", naveo je Krivokapić.

Dodaje da je kriza velika.

"Odlazeća vlast je promenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", ocenio je Krivokapić.

On je u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja "onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju".

Među prioritetima su mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnju sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti...

"Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije", navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je poručio da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služimo i unapređuje.

"Zato smenjivost smatramo prilikom za boiji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda", kazao je Krivokapić. On je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

PROČITAJTE JOŠ: