Alojzije Stepinac
picasa
Alojzije Stepinac

picasa

Alojzije Stepinac, Foto: picasa

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je da se kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca, kog Srbi smatraju zločincem a Hrvati svetim čovekom, ne može desiti bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve. Nakon toga, svima je postalo jasno da se to nikada neće desiti...

Da li bi Stepinca trebalo proglasiti za sveca?

 

- Papa smatra da bi taj čin trebalo da bude trenutak zajedništva za čitavu crkvu, a ne razlog sukoba i suprotstavljanja. To zahteva strpljenje od crkve u Hrvatskoj - poručio je u intervjuu hrvatskom katoličkom listu „Glas koncila“ kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Svete stolice.

Time je iz samog vrha Vatikana potvrđeno da od kanonizacije Alojzija Stepinca, odnosno dodeljivanja oreola „čoveku sa krvavim rukama“ neće biti ništa jer bi se prethodno morala dobiti saglasnost SPC koja po tom o pitanju ima jasan i čvrst stav, a to je da je kardinal činio nezapamćene i gnusne zločine u Drugom svetskom ratu dajući punu podršku ustašama da ubijaju Srbe.

Kardinal Parolin naglasio je i da nema novih detalja u vezi s kanonizacijom „u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu“. On je podsetio i da su u prethodnom periodu vođeni razgovori između katoličke crkve i SPC o Stepincu i da nikakav rezultat nije postignut.

Ove poruke iz vrha Vatikana u Hrvatskoj su, očekivano, dočekane s velikim negodovanjem, ali s tvrdnjama da još ništa nije izgubljeno i da će oni borbu za svog svetitelja nastaviti.

Ovakav stav pape Franje može se povezati i sa činjenicom da su se pre izvesnog vremena pred njim našli tajni dokumenti o pravoj ulozi kontroverznog kardinala u vreme ustaške NDH. U tim papirima je veoma detaljno opisano kako je on podržavao ustaške zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, a posebno tokom 1941. godine, koja je i najspornija u njegovoj biografiji. Ko mu je te papire dostavio ne zna se pouzdano, ali su mediji spekulisali da se radi o moćnim jevrejskim organizacijama koje su uključene u traganje za istinom. J. Đ.

Pomoć patrijarha Irineja bila dragocena
Papa Franja prošle godine izjavio je da se, kada je reč o slučaju „Stepinac“, obraćao lično srpskom patrijarhu moleći ga za pomoć.
- U procesu kanonizacije postoje nejasne istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam, tražio savete i uvideo da bi trebalo da zatražim pomoć patrijarha Irineja. On je veliki patrijarh. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo - rekao je papa.

Pročitajte:

Komentari (1)

Ivo

25.09.2020 07:47

Papa Francisko...