Ivan Dešić
Youtube/printscreen
Ivan Dešić

Youtube/printscreen

Ivan Dešić, Foto: Youtube/printscreen

Naime, u mladosti je "Dešo" pokušao opljačkati banku, a hrvatska javnost je iznenađena njegovom odlukom da se kandiduje za gradonačelnika Slavonskog Broda.

Da, imam kriminal na leđima, prošlost kojom se ne dičim. Ali naglašavam da sam je imao. To je iza mene. Prošao sam sve to i itekako shvatio da sam pogrešio. Svoju katarzu sam prošao, skupo je platio. I verujte mi, na nešto slično više ni ne pomišljam. Taj teret na leđima će mi biti večna opomena koja će mi visiti iznad glave kao podsetnik da nikada više bilo što slično ne učinim, kaže Ivan Dešić u svojoj ispovesti za hrvatiski portal "24 sata".

Kriminalno delo o kojem govori počinjeno je 2011. godine kada je Dešić sa prijateljem, naoružan pištoljem, pokušao opljačkati poslovnicu "Privredne banke Zagreb" u Slavnoskom Brodu. Potom je usledila policijska potera, a u jednom trenutku došlo je i do vatrenog obračuna sa policijom. Dešić je bio ranjen sa dva hica, uprkos tome uspeo je pobeći motorom i preći granicu u BiH. Nakon par dana se vratio i predao policiji jer su mu povrede bile teške i morao je na hitno lečenje. Na suđenju je dobio 5,4 godine zatvora za razbojništvo, koje je i odslužio. 

Zbog svega, njegova kandidatura je sugrađane ostavila u šoku. Mnogi čak misle da se dešo šali sa tim i da nije ozbiljan u pogledu svojih namera.

Po zanimanju je autolimar i ima samo srednjoškolsko obrazovanje. Misli da to nije problem u kandidaturi za gradonačelnika jer smatra da ima "životnu školu".

- Na kandidaturu su me nagovorili prijatelji. Pristao sam na to jer želim videti da li je Slavonski Brod spreman na promene. Ovaj je grad opterećen nepotizmom, klijentelizmom, a ja bih želeo da toga više nema. Želim gradsku upravu sa 'staklenim vratima', da svi građani u svakom trenutku vide šta se u njoj radi i ko radi u njihovom interesu; vrata koja će biti otvorena svima. U ovom gradu sam odrastao, tu sam rođen, želim biti prvi gradonačelnik koji će biti u službi svojih građana a ne politike. Moramo vratiti mlade u svoj grad, učiniti ga ekonomski primamljivim, omogućiti penzionerima bolji život svaki dan, a ne da im samo dajemo pomoć za praznike. Niko to neće učiniti bolje nego jedan od nas, a smatram da sam dovoljno hrabar za to jer treba hrabrosti za suočavanje nepotizmom - kaže Dešić dodajući kako svojim radom želi zaslužiti toliko da mu sugrađani dignu spomenik u svom gradu.

- To ću i učiniti! - zaključuje "Dešo".

Pročitajte još: