Ruski helikopter
Youtube/Printscreen
Ruski helikopter

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Od ukupno 10 remontovanih helikoptera Mi-171Sh, trenutno je pet helikoptera operativno raspoloživo, tri helikoptera nalaze se na redovnom periodičnom održavanju, a dva helikoptera se nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka, u garantnom roku, saopšteno je iz nadležnog resora.

Prema nezvaničnim informacija hrvatskog t-portala, razlog prizemljenja helikoptera su učestali kvarovi, odnosno uočene greške tokom remonta.

Učestale su greške s pumpama za ulje i uređajima koji pokazuju položaj helikoptera.

Posade helikoptera su u godinu dana, od primopredaje prvih letelica do danas, prijavili ukupno 270 kvarova.

Da se nešto čudno dogođa s ovim letilica ukazala je i informacija da u misiji u KFOR-u Hrvatska vojska nakon remonta više ne učestvuje s ovim helikopterinma nego sa helikopterima Mi 8 MTV-1.

Nakon primopredaje svih helikoptera na Kosovo su odmah upućena dva helikoptera Mi 171Sh.

Potom su usledile neslužbene informacije da je prvo jedan pa drugi helikopter vraćen zbog kvarova. MORH je to demantovao, ali su nedavno put Kosova poletele de “osmice” umesto remontovanih helikoptera, navodi portal.

U kratkom vremenu tako je prizemljeno ukupno 25 vojnih helikoptera. Zbog pada helikoptera Kiowa nedavno je prizemljeno 15 helikoptera OH 58D, a sada i 10 transportnih helikoptera, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

O prizemljenju helikoptera obaveštena je i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, Mihael Križanec, izjavio je danas da je kod 10 prizemljenih helikoptera, koji su nedavno remontovani u Rusiji, konstatovana greška koja se, kako je rekao, potkrala prilikom remonta.

"Povezali smo se s ruskim proizvođečem koji je bio odgovoran za remont i preduzeli mere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku. Ostatak flote omogućava nam provedbu svih misija i podrške", rekao je Križanec.

Križanić je precizirao da je iz tri helikoptera curelo ulje i da su to popravili hrvatski mehaničari, iako su helikopteri bili pod garancijom.

Rekao je i da nije bilo indikacija da bi moglo doći do kvarova, kao i da zbog toga ni u jednom trenutku nje bila ugrožena bezbednost posade.

"Primećena je greška, reagovali smo na vreme, odmah smo izvestili nadležne i to je otprilike to", rekao je Križanić novinarima, preneo je portal Index.

Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti sutra popravljen. Još pet helikoptera se nalazi na redovitom remontu, objasnio je Križanec i dodao da će sve troškove popravka snositi Rusija.

"U ovom slučaju ruski izvođači priznaje grešku i sve radove i sav materijal će biti naplahen od njih", kazao je Križanić.

O prizemljenju helikoptera obaveštena je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Predsednica je obaveštena i zatražila je hitan i podroban izveštaj načelnika GSOSRH o svim okolnostima", saopšteno je iz Kabineta predsednice Novoj tv.