Nikšićka željezara
Screenshot

Ostali su otpaci, ruševine, šut i cigle, a najžalije od svega gladne porodice.

Željko Perović je nekadašnji radnik "Nikšićke Željezare", suprug je i otac dvoje dece, a danas radi kao taksista jer penzija koju prima nije dovoljna, iako je u pomenutom preduzeću proveo 30 godina svog života.

- Utisak je grozan i sada se loše osećam. Kada vidim jednu ruinu, a nekada je ovde radilo i po 7.5000 radika. Željezara je hranila čitavu Crnu Goru, Nikšić je cvetao. Sve je bilo krcato, lokali, radnje - objašnjava Perović.

On smatra da je "ubistvom "Željezare" ubijen i Nikšić, ali i navodi da je jedini spas da se ova industrija obnovi, kao i da je to moguće budući da je u tom gradu puno dobrih radnika, inženjera i stručnog kadra.

Odgovorna za stanje raspada u kome se pomenut pogon nalazi je, prema rečima radnika, Vlada Crne Gore.

- Vlada je dovodila nadri investitore koje su raubovali Željezaru. Prodata je turskom investitoru za 15 miliona, a sama peć je koštala 20 miliona evra, plus prostori, staro gvožđe - kaže radnik.

Perović je mišljenja da će njena obnova biti prepord za Crnu Goru, a nada se i da će nova Vlada uspeti u tome da na tom mestu uskoro krene da radi nova radna snaga.

Sinovi nekadašnjeg radnika nisu zaposleni, kao ni njegova fakultetski obrazovana supruga dok on sa mizernom penzijom taksira.

Pročitajte još: