Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA-EFE/MALTON DIBRA

Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Da li će Vlada Crne Gore konačno početi da finansira naučne i kulturne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori što bi bilo u skladu sa proklamovanom politikom Vlade o izgradnji Crne Gore kao multikulturnog društva, istakao je kroz poslaničko pitanje poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

“ Pošto sam dobio odgovor od nekog koje pisao u ime Vlade Crne Gore, moram naglasiti da ništa netačnije nisam pročitao. Kad se ova stranica ipo svede na jedno, može se jedino zaključiti sledeće – da im ne pada napamet da ikad daju jedan jedini cent srpskim ustanovama. Dakle, nastavljaju asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori, kaže Aleksić. Moram naglasiti da ovdje postoje srpske, naučne institucije, npr. Matica srpska koja se bavi i naukom i kulturom, Institut za srpsku kulturu koji je naučna institucija koja je osnovana po zakonu, Društvo srpskih književnika i mnogi drugi.

Javljali su se na konkurse i kao pojedinci i kao institucije i nikad jedan jedini cent nisu dobili. Da li je to normalno u državi koja se predstavlja više hiljada godina kao multikulturalna zajednica, pojasnio je Aleksić.

Vrednovanje u kulturi vrši se na osnovu kriterijuma, umetničkog i produkcionog kvaliteta i uz poštovanje stvaralaštva multikulturalne Crne Gore, a uz utvrđeni institut Javni konkurs koji se raspisuje, ističe Bogdanović.

Aleksić je još jednom ustvrdio da nijedan Srbin nije dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca o kojem je govorio ministar Bogdanović.

Biću srećan ako me demantujete. U poslednjih 20 godina Crnogorska nauka i umetnost bira članove svake treće godine. Odgovorno tvrdim da nikad nijedan Srbin nije primljen. Institut za srpsku kulturu, tačnije njen direktor koji je registrovan ne po zakonu o NVO, nego po zakonu o naučno istraživačkoj delatnosti, obratio se ministrici nauke za prijem s molbom da pošalje komisiju da proveri da li zadovoljava uslove da bi dobila licencu, kaže Aleksić.

„Kad se neku kulturni stvaralac pojavio na državnoj televiziji poslednjih 24 godine – ja ne znam. Ali zato slušamo Nikolaidisa koji ima status istaknutog kulturnog stvaraoca koji je dobio nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Nema nagrade u Crnoj Gori koju on nije dobio, čovek koji satanizuje Njegoša dobija nagrade. Srpske institucije imaju nekoliko knjiga o Njegošu, od kojih je jedna i objavljena doktorska disertacija i autora tih knjiga nema na državnoj televiziji, ali zato imaju ovi koji kažu da je Njegoš genocidni pesnik, rekao je Aleksić.

Komentari (1)

Vujadin

08.06.2020 15:45

Njegos im dođe kad ga trebadu za ponos a kad ga ne trebaju onda je genocidan pijesnik. Aj muslimani, hrvati i albanci sto ga nevole al kakav je to dio pravoslavnog naroda sto kriminalca mila dize u visine a njegosa, utemeljitelja crne gore nipodastava, tim ljudima sludzenima fali nesta u glavi,odricu se i svojih đedova srba i istorije a neuki milo im bozanstvo.muslimani i siptari naravno ne vide u njemu nista dobro al im dobro dođe zbog srbo mrznje.