Šalter
Alo!/Rajko Ristić
Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Na pitanje ovog dnevnog lista da li postoji mogućnost da se za ovakve slučajeve uvede neki vid naknade s obzirom na to da sigurno neće biti u prilici da eventualno dobiju penziju, iz Zavoda su istakli da to nije u njihovoj nadležnosti.

Podgoričanka Marina Medojević, ekonomista po struci, tvrdi da se tri decenije uzaludno javlja na biro rada i smatra da država treba da uvede materijalnu nadoknadu za one koji su godinama nezaposleni.

“Neki ljudi po 30 godina čekaju na evidenciji Zavoda i stiču godine za penziju. Od čega će oni da žive u starosti?", navodi ona u razgovoru za Dan i dodaje da ima mnogo nezaposlenih koji nisu evidentirani kao takvi jer se ne prijavlju pošto nemaju nadu da će dobiti posao preko Zavoda.

Prema njenim rečima, do pojave korone mnogi su išli preko granice, radili nekoliko meseci ili godina i tako prehranjivali porodice.

"Mnogo njih je radilo u takozvanoj sivoj zoni. Država mora kao meru ublažavanja siromaštva da omogući zapošljavanje jednog člana u porodicama u kojima niko nije zaposlen. Treba subvencionisati poslodavce koji prednost pri zapošljavanju daju porodicama u kojima niko ne radi i samohranim roditeljima, uz uslov da se radi o stupanju u stalni radni odnos”, rekla je Medojevićeva.

Nikšićanin Vladan Šćepanović (44) ima samo godinu dana radnog staža. Nezaposlen je i kaže da se na biro rada nije prijavio odavno, jer je to, prema njegovim rečima, potpuno besmislena institucija.

“Treba li pominjati njihova apsurdna savetovanja i predavanja, dok naivni vjeruju i nadaju se, na njihovim mestima već rade DPS kadrovi. Za ovu i sve ostale tvrdnje, imam dokaze na ličnom i primerima iz svoje porodice, kao i hiljada nepodobnih, koji su doživeli sličnu nepravdu i diskriminaciju”, tvrdi Šćepanović, a prenosi Dan.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: