crnogorska skupština
Printscreen
crnogorska skupština

Printscreen

crnogorska skupština, Foto: Printscreen

Na dnevnom redu su četiri tačke: Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore, izbor predsednika Skupštine Crne Gore, utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine Crne Gore i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Nakon glasanja poslanika Crne Gore, Aleksa Bečić je novi predsednik skupštine.

Za je glasalo 41 poslanika, predsednik "Demokratske Crne Gore" Aleksa Bečić izglasan je za predsednika parlamenta Crne Gore.

DPS, SD, SDP i LP nisu podržale Aleksu Bečića za predsednika parlamenta.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obratio se građanima Crne Gore, rečima Neka nam je srećan sloboda.

Marko Milačić, saslušanje, Podgorica

Privatna arhiva

Marko Milačić, saslušanje, Podgorica, Foto: Privatna arhiva

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (Mir je naša nacija), kome pomaže najmlađi poslanik Maksim Vučinić (Za budućnost Crne Gore).

Lekić je rekao i da dvojica poslanika podnose ostavke, i da će pre prelaska na dnevni red, biti određena pauza da se to i proceduralno reši.

Pre toga, reč je zatražio poslanik DF Milan Knežević, koji je rekao da sloboda neće biti dovedena u pitanje kao ni glasovi hiljade i hiljade građana.

- Mi nećemo izdati. DF podržava Krivokapića za mandatara buduće vlade i Aleksu Bečića za predsednika Skupštine Crne Gore - rekao je Knežević.

Nakon njega, govorio je i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović, koji je rekao da što se tiče te koalicije, ona će podržati izbor Alekse Bečića, predsednika Demokratske Crne Gore, za predsednika crnogorske skupštine. Takođe, kazao je i da je za to da se započnu razgovori o mandataru nove vlade, za šta je predložen od strane DF Zdravko Kriviokapić.

Na sednici su verifikovani su mandati 81 poslanika. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, "Crno na bijelo" četiri, Albanska koalicija - Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, Albanska lista jedan, i koalicija "Mir je naša nacija" deset mandata.

- Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35 - rekao je predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović na početku zasedanja.

Zdravko Krivokapić

Printscreen youtube

Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen youtube

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su svojim potpisima profesora Zdravka Krivokapića za mandatara.

Saglasno odredbana člana 95 Ustava Crne Gore poslanici tri pobedničke koalicije: „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ podneli su zahtev predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, da prof. dr Zdravka Krivokapića predloži za mandatara nove Vlade Crne Gore.

Ovaj papir šalje Đukanovića na smetlište istorije!

Kako su mediji ranije preneli, postoji mogućnost da poslanicima danas samo budu samo verifikovani mandati i da sednica bude prekinuta jer, kako prenose, još ne postoji dogovor između stranaka koje su najavile da će formirati novu većinu oko toga ko bi mogao da bude predsednik Skupštine Crne Gore.

Pročitajte i: