Pravoslavna crkva ne zna za poseban čin egzorcizma
Profimedia.rs
 Pravoslavna crkva ne zna za poseban čin egzorcizma
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ispred stare zgrade vlade okupilo se nekoliko stotina vernika i pripadnika Mitropolije crnogorsko porimorske SPC koji su bili zainteresovani za javnu raspravu o ovoj temi, ali incidenata nije bilo.

Mitropolit CPC Mihailo, čije je pojavljivanje na prethodno zakazanim javnim raspravama u Kotoru i Bijelom Polju izazvalo incidente, zbog čega su obe javne rasprave bile otkazane, ušao je u zgradu tek kada su predstavnici svih verskih zajednica već bili u sali.

Današnja javna rasprava o Nacrtu zakona o verskim slobodama u Podgorici jedina je od tri zakazane na tu temu koja je uspela da se održi.

Uoči današnje rasprave Mitropolija crnogorsko-primorska SPC "apelovala na sve pravoslavne vernike i druge zainteresovane da se uzdrže od provokacija", a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u hramu u Podgorici služio liturgiju.

Mitropolija SPC je najoštriji kritičar predložnog zakona i traži od vlade da taj akt povuče iz procedure, jer ga smatra "diskriminatorskim" i karakteriše ga kao "grubo mešanje" države u ustrojstvo crkve.

Zakon reguliše status verskih zajendica i njihov odnos s državom.

Registracija verskih zajednica je obavezna. Njihova teritorija delovanja ne sme da se prostire van Crne Gore, što je slučaj sa SPC, dok se planira oduzimanje celokupne imovine za koju crkve nemaju dokaza da je u njihovom vlasništvu.

Predloženi zakon oštro kritikuje i opozicija. Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović danas je optužio ministra za ljudksa i manjinska prava Suada Numanovića da krši propise i da nije dobro organizovao javnu raspravu jer ne dozvoljava građanima koji su nadolju da prisustvuju debati.

On je zapretio da će protesti opoizicije najavljeni za 27. septembar "biti novi 27. mart".