Đukanović optužuje Srbiju: Hoće preko Nikšića da zauzmu Crnu Goru

Srpska država na najpogrešniji mogući način protumačila rezultate parlamentarnih izbora

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: EPA/TOMS KALNINS

On je dodao da je na "najpogrešniji mogući način razumela rezultate parlamentarnih izbora" na kojima je njegova Demokratska partija socijalista nakon 30 godina izgubila vlast.

Lokalni izbori u Nikšiću, koji su zakazani za 14. mart, jesu prvi posle parlamentarnih izbora i održavaju se u jeku tenzija i skoro svakodnevnih incidenata. Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori.

Djukanović je u intervjuu za RTV Nikšić ocenio da je reč "o potrebi da se ponovo aktuelizuje projekat velike Srbije, neugasla, retrogradna nacionalistička ideja".

"Ovđe je reč dakle o novoj ekspanziji Srbije prema svojim susedima, o novoj ekspanziji u regionu, sa očiglednom namerom da Srbija uspostavi neki status kolonijalnog upravljača nad zamišljenim srpskim prostorima, prostorima na kojima žive Srbi. I naravno da na taj način potire sve ono što je neko normalno građansko, multietničko ustrojstvo života u našem region", naveo je on.

Djukanović se upitao "ko je taj ko uopšte ima pravo da proglašava bilo koji prostor, svejedno da li je reč o državi Srbiji ili o državi Crnoj Gori, srpskim prostorom, koji je to prostor danas u kojem žive samo etnički Srbi, da bi ga neko nacionalistički svojatao".

"Jer, ako vam neko u Crnoj Gori, zastupajući ovakve retrogradne interesa zvaničnog Beograda, dakle nudi da za određenu sumu novca napustite svoje interese, interese lojalnog građanina Nikšića, lojalnog državljanina Crne Gore, i da za tu bednu sumu novca vi postanete izdajnik svojih interesa i da služite interesima druge države, kao plaćeni petokolonaš, onda je potpuno jasno da svako ko misli da to može da nametne Nikšiću je na pogrešnoj adresi", naveo je on.

Kako je dodao, Srbija je na najpogrešniji mogući način protumačila rezultate parlamentarnih izbora.

"Ona je rezultat parlamentarnih izbora protumačila kao otvorena vrata za nadiranje velikosrpskog nacionalizma prema Crnoj Gori. Oni se još uvek plaše sposobnosti Demokratske partije socijalista da se brzo obnovi", rekao je Djukanović.

Kako je dodao, sva istraživanja pokazuju da raste podrška DPS-u pa zato, kako je dodao, pojačavaju svoju nacionalističku retoriku i političku i medijsku "jedne bezočne ofanzive prema Nikšiću, i prema Crnoj Gori".

Povezane vesti

 • Korisnik: gaga
  09/03/2021 - 13:38
  Prpa Djede Milo ,sta si ave radio nebio ti u kozi ,Al ne boj se zenu cemo ti paziti odmah cemo je u Srbiju dovesti dok ti nudes sluzbeno na putu u Kinsasu.
 • Korisnik: Trig
  09/03/2021 - 12:33
  Na robiju,mafijas....
 • Korisnik: branka met
  09/03/2021 - 11:01
  Bože, u strahu su velike oči! Knjaz Milo, ima mnogo toga da izgubi, pa sad kada je došao do ivice udara svim silama, a na koga drugog neko na Srbiju. Sve naše komšije misle da se udaranjem protiv Srbije može opravdati nesposobnost njihovih vlasti ili prevelika "sposobnost" npr knjaza Mila u tridesetogodišnjoj pljački vlastitog naroda. Ko poveruje mora da ima veliki intelektualni problem.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi