LAŽNA VEST: Niti je snimak zemljotresa kod Gline nastao u Hrvatskoj, niti prikazuje zemljotres

Ovo je strašnije i od rušenja zgrada... Drveće se ljuljalo kao jedra na čamcima i brodovima usled bure

Zemljotres u šumi kraj Gline, Foto: printskrin

Kamere postavljene za praćenje životinja u šumu kraj Gline, u Hrvatskoj, zabeležile su jedinstven zapis.

Naime, pred izbijanje zemljotresa šumsko tlo nije treslo, pucalo i razdvajalo se, već se "talasalo"... Zbunje i drveće se ljuljalo kao jedra na čamcima i brodovima usled olije.

Potrtal Raskrinkavanje.ba uradio je analizu te gorenavedeni tekst ocenio kao neistinite.

Snimak na kom se navodno vidi šumsko tlo u trenutku zemljotresa u blizini Gline u Hrvatskoj je nastao više od dvije godine ranije, i to na mjestu udaljenom preko 6.100 km. Dodatno, snimak uopšte ne prikazuje zemljotres, već pomjeranje korijenja drveća usljed oluje.

U svim navedenim objavama tvrdi se da su snimak zabilježile “kamere za praćenje životinja” u blizini Gline, te da se na njemu vidi jedan od zemljotresa koji su pogodili pomenuto područje krajem prošle i početkom ove godine. Ipak, činjenice govore suprotno. Analizu ovog videa i tvrdnji koje su se uz njega našle objavio je i AFP 18.1.2021. godine.

Naime, pomenuti snimak nije nastao u Hrvatskoj ove, već u Kanadi još 2018. godine. Njega je inicijalno objavio The Weather Network 17. oktobra 2018. godine sa naslovom: Intenzivni vjetrovi uzrokuju da šuma Quebeca „diše“

Snimak zapravo prikazuje fenomen koji se dogodio u Kanadi, kada je snažan vjetar u toku oluje pomjerao korijenje jednog drveta, zbog čega se tlo pomjeralo tako da je izgledalo kao da “diše”. Ističe se i da ovo nije rijetka pojava, te da je sličan fenomen zabilježen u još nekoliko navrata.

Budući da snimak nije nastao u Hrvatskoj, te da ne prikazuje pomjeranje tla usljed zemljotresa, objavu portala Alo, portal Raskrinkavanje.ba je ocjenio kao lažnu vijest.

PORTAL ALO.RS UNEO JE IZMENE U TEKST I OVOM PRILIKOM IZVINJAVAMO SE ČITAOCIMA NAŠEG PORTALA ZA INFORMACIJE KOJE SMO PRVOBITNO IZNELI.

Povezane vesti

 • Korisnik: ns
  17/01/2021 - 08:57
  Ma kakva Glina, to se desilo u Kanadi pre 2 godine. Pogledajte You Tube pa se uverite. Brisite ovo !
 • Korisnik: XXL
  17/01/2021 - 06:32
  Kao da zemlja ima koronu i bori se za dah - stravično.
 • Korisnik: mvukojevic
  17/01/2021 - 02:16
  Ovo nema smisla davati u novine i lagati čitatelje. Ovaj snimak je od prije 2 godine i nema nike veze sa Glinom i potresom. Ovdje se radi o snimku iz Kanade.
 • Korisnik: Ex faca
  16/01/2021 - 18:52
  Ovo je stvarno jezivo. Ljulja kao da će da izbije vulkan na tom mestu
 • Korisnik: Perica
  16/01/2021 - 18:07
  Užas!!!!!! Bogami ovo je strašno da strašnije ne može biti!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi