POGAŽENA SVA LJUDSKA PRAVA ZARAZ USTAŠTVA Sud dozvolio Tompsonu da skrnavi sećanje na ubijene Srbe

Na stub srama se nalaze 20 sudija koji su o ovome odlučivali

Marko Perković Tompson
Foto: EPA

Visoki prekršajni sud danas je na opštoj sednici svih sudija odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Na sednici se, između ostalog, pod tač. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pesme „Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži povik „Za dom spremni“, posebno u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stav izražen u uporedivom predmetu.

Na sednici je o tome odlučivalo više od 20 sudija iz sva četiri odeljenja tog suda: za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, za finansijske i ekonomske prekršaje, za saobraćajne prekršaje i evidencije sudske prakse.

Pravno stanovište koje su sudije zauzele na današnjoj opštoj sednici biće obvezujuće za sve sudije tog suda, pa time i za tročlano sudsko veće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič "ZDS" na početku pesme Marka Perkovića Tompsona - nije prekršaj.

Do ove je situacije došlo zbog presude u slučaju Tompsona donesene krajem prošle godine. Sudsko veće tog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Opštinskoga suda u Šibeniku u slučaju Tompson i potvrdilo stav prvostepenog suda da poklič "ZDS" u Tompsonovom izvođenju "Bojne Čavoglave" nije prekršaj.

Kako je presuda u slučaju Tompson suprotna svim prošlih presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odeljenje evidencije sudske prakse, koji pre otpremanja presude sa suda kontroliše usklađenost svake novodonesene presude s prošlom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom veću uz zahtev da predmet ponovo razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o "ZDS" i drugim simbolima ustaškog režima.

Međutim sudsko veće odbilo je preinačiti presudu pa je na sednici sudskog odeljenje, održanoj 21. februara ove godine, o presudi Tompsonu odlučivalo svih devet sudija koliko ih ima u Odeljenju za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. Ali na toj sednici suci nisu uspeli doneti nikakvu odluku jer su se podelili.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi