Ustaše
Arhiva
Ustaše

Arhiva

Ustaše, Foto: Arhiva

Na današnji veliki srpski praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine hrvatske ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, Smiljana kod Gospića. Danas u Smiljanu, nema ni jedne žive srpske duše, otkriva nam Fejsbuk stranica koja se bavi izučavanjem srpske prošlosti "Istorija Srba". 

Pročitajte još:

U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno su na Ilindan Hrvati ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca. O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški ”ritam zločina“ nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli—ukupno 506 stanovnika. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.

Ustaške hrvatske koljače su predvodili Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić.

Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno tokom rata na zverski način, a među njima je bilo 74 dece.

U poslednjem ratu tokom 90-ih, Hrvati su ubili još 20 Srba u Smiljanu, među kojima i 8 njih koji su preživeli ustaške pokolje u Drugom svetskom ratu.

Najveći zločinci  20. veka: Ustaše

arhiva

Najveći zločinci 20. veka: Ustaše, Foto: arhiva

U Smiljanu sada svi Srbi počivaju pored Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio Teslin otac paroh Mitropolije sremsko-karlovačke Milutin i u čijem parohijskom domu (kog vidite na slici) se 1856. godine rodio Nikola Tesla.

U pozadini se vidi brdo Bogdanić, ispod kog izvire potok Vaganac, koji je nekada proticao ispod same Tesline rodne kuće i crkve. Iznad kuće je seosko pravoslavno groblje i tu se nalazi masovna grobnica iz 1941, u kojoj ispod drvenog Krsta počivaju posmrtni ostaci 519 smiljanskih Srba, žrtava NDH, komšija i rođaka Nikole Tesle.

Pitamo se samo kako bi prošao i sam Nikola Tesla (koga svakodnevno svojataju Hrvati) da je ostao na svom rodnom pragu tokom genocida 1941-45 ili 1991-95?

Preporučujemo: