Tarzan Milošević
Printscreen: Youtube
Tarzan Milošević

Printscreen: Youtube

Tarzan Milošević, Foto: Printscreen: Youtube

Naime, odlazeća crnogorska vlada pozdravila je odluku Srbije da u skladu s merama reciprociteta ne protera Tarzana Miloševića, ambasadora Crne Gore u Beogradu, i poručila da oni neće odustati od odluke o proterivanju Vladimira Božovića, srpskog ambasadora u Podgorici. Iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova su saopštili da nije ni bilo razloga za proterivanje crnogorskog ambasadora Miloševića.

U vladi Crne Gore, koja odlazi s vlasti 2. decembra, kada u parlamentu treba da bude izglasana nova vlada mandatara Zdravka Krivokapića, kažu da se, za razliku od Tarzana Miloševića, srpski ambasador „u kontinuitetu svojim interpretacijama istorije mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje“.

Navode da odluku neće opozvati, tim pre što je, kako kažu, neshvatljiva izjava srpske premijerke Ane Brnabić da je ambasador Božović zapravo prenosio zvanične stavove Vlade Srbije, a što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

MVP zamera komesaru Oliveru Verheljiju, koji je ranije pozdravio odluku Srbije da ne protera Miloševića, da je propustio da sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori „barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari“. Tvrde i da je Crna Gora „u potpunosti i istinski“ posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Marko Kovačević, poslanik iz Demokratskog fronta, poručio je za „Alo!“ da je jasno da će vlada Crne Gore koju vode Duško Marković i ministar inostranih poslova Srđa Darmanović ovu bruku terati dok god su na pozicijama na kojim jesu.

- Od njih se drugačiji odnos nije ni očekivao. Drugačiji odnos očekuje se od nove vlade, koja će biti izglasana ove nedelje, i ukoliko ona ne učini korak napred u ovoj priči, to će biti zabrinjavajuće. Naša očekivanja su da povlačenje odluke o proterivanju ambasadora Srbije bude jedan od prvih poteza nove vlade - kazao je on.

Dačić: Pečat na sve što je uradila Đukanovićeva vlast

- Odluku da Srbija ne protera crnogorskog ambasadora iz Beograda treba tumačiti kao dobru volju kojom se pokazuje da naša zemlja ne želi na takav način da rešava probleme u odnosima sa Crnom Gorom - rekao je juče Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, uz napomenu da zapravo i ne zna kakve probleme Srbija ima sa crnogorskim narodom. On je ocenio da je odluka Crne Gore o proterivanju ambasadora Srbije „prolazna“ jer će uskoro, kako kaže, biti izabrana nova vlada.

- Ovo je pečat na sve što je do sada uradila administracija Mila Ðukanovića. I kako se razvijala… Od srpskih nacionalista koji su bili glavni u napadu na Dubrovnik, pa do onih koji pobedu u Prvom svetskom ratu smatraju srpskom okupacijom. Ja možda imam malo drugačije mišljenje, mislim da se okupacija više kretala ka Beogradu nego ka Crnoj Gori - rekao je Dačić.

Pročitajte još: