Hrvatski mediji
Printscreen
Hrvatski mediji

Printscreen

Hrvatski mediji, Foto: Printscreen

Prvi put zbog nesposobnosti Evropske komisije, a drugi put zbog strateške greške šefa Vlade RH-a, prenose tamošnji mediji.

Izmenjeni grbovi bivše države šire se ovih dana na društvenim mrežama. Na jednom od njih, umesto crvene zvezde sa grba SFRJ, nalazi se bočica sa vakcinom protiv COVID-19, a umesto baklji špric.

Još je zanimljiviji drugi grb. Na njemu je grb bivše države smešten unutar dvoglavog orla sa grba Srbije, koji u svojim kandžama drži špriceve. Ovaj grb slikovito prikazuje trenutnu situaciju u regionu i neupitnu dominaciju Srbije kada je u pitanju vakcinacija. U ovom slučaju, Srbija je postala neprikosnoveni regionalni lider, profitirajući na svojoj fleksibilnoj spoljnopolitičkoj poziciji i dugi niz godina gradeći dobre odnose sa Rusijom i Kinom.

Ne oslanjajući se previše na obećanja Evropske unije, kada je reč o snabdevanju vakcinama, Srbija se okrenula sebi i svojoj snalažljivosti, postavši jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi i svetu kada je vakcinacija u pitanju.

I u toj situaciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da vakcinu koristi kao moćno sredstvo političkog marketinga, pokušavajući da proširi svoju meku moć u regionu.

„To se ne zaboravlja“, ovim rečima je jedan Sarajlija opisao svoja osećanja nakon što je prošle subote, na poziv Srbije, vakcinisan protiv COVID-19 u Beogradu, baš kao i hiljade njegovih sunarodnika, ali i hiljade građana iz drugih zemalja u regionu i iz Hrvatske.

Za samo tri dana u Srbiji proteklog vikenda vakcinisano je više od 20.000 stranaca koji su došli na poziv Privredne komore Srbije ili su se registrovali putem portala elektronske uprave Srbije.

Ono što bi u svojim matičnim zemljama morali da čekaju mesecima, a verovatno i godinama, u Srbiji, postalo im je dostupno za dan-dva i potpuno besplatno. U subotu ujutro je bilo čekanja, kao i redovi na granici, ali je postupak imunizacije u Srbiji, za razliku od Hrvatske, dobro organizovan.

Uspeh u procesu vakcinacije takođe Srbiju stavlja u bolju početnu poziciju kada je reč o ekonomskom oporavku i rastu, dok fijasko vakcinacije u Hrvatskoj dovodi u pitanje predstojeću turističku sezonu, otkrivajući dalje slabosti hrvatske turističke ekonomije koja je drastično ugrožena. 

I sami Hrvati priznali da je došlo vreme da se zasmisle i zapitaju kako su sebe doveli u ovakbu bezizlaznu situaciju.

Komentari (3)

Sam

06.04.2021 22:44

Briga Hrvata za vama.

Elena

07.04.2021 08:49

Vucic je svojom politikom napravio od Srbije lidera regiona, u ovako teskoj situaciji mi pokazali solidarnost i omogucili onima koji nemaju vakcine da dodju kod nas da se vakcinisu.

stevo

07.04.2021 09:11

Srbija je postigla veliki uspeh sa vakcinacijom i nabavkom vakcina i sa pravom ponela epitet lidera regiona