Policija, hapšenje
Alo!/Masanori Jošida
Policija, hapšenje

Alo!/Masanori Jošida

Policija, hapšenje, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Beograđanka Ivana I, koja je u Crnoj Gori uhapšena po poternici Italije zbog sumnje da je počinila krivična dela mafijaško udruživanje i nezakonito klađenje, čime je nanesena šteta državi, izručena je pre tri dana iz Podgorice u Rim.

Ekstradicija je izvršena avionom, a kako prenosi portal calabrianews.it, ovim je izvršen nalog za hapšenje koji je u novembru 2018. godine izdao tužilac iz Kalabrija.

Ivanovićeva je uhapšena u avgustu na osnovu evropskog i međunarodnog naloga za hapšenje. Prema navodima pomenutog italijanskog medija, ona je optužena za zločinačko udruživanje mafijaškog tipa, prevare protiv države i nelegalne poreske deklaracije od klađenja.

Tamošnji istražni sudija je u decembru 2018. godine izdao nalog da se Beograđanki odredi pritvor.

Nadležni istražni organi na čelu sa poreskom policijom do sada su uhapsili i pritvorili 18 osumnjičenih i blokirali rad 23 strane kompanije i 15 kompanija koje posluju na teritoriji Italije. Zaplenjene su i brojne nekretnine i vozila, a na bankovnim računima zamrznuto je više od 723 miliona evra.

Nakon hapšenja osumnjičene u Crnoj Gori, italijanski mediji su objavili da je ona osumnjičena da je deo kriminalne grupe koja je nezakonitim klađenjem u Italiji utajila oko 60 miliona evra poreza.

Nakon objavljivanja vesti o hapšenju Ivanovićeve, njen branilac saopštio je da je ona neosnovano u ekstradicionom pritvoru. Odbrana je tada sudu kao dokaz za svoje tvrdnje dostavila odluku italijanskog Kasacionog suda od 19. jula ove godine, kojom su tamošnje sudije ukinule odluku o određivanju pritvora Ivanovićevoj.

Ona je uputila pismo sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, u kojem je, između ostalog, navela da Srbija nije odobrila njeno izručenje zbog nedostatka dokaza.