SVEŠTENA LICA PRED BANKROTOM Nema vernika pa nema ni plata, opština trazi pomoć za njih

Opština Šipovo tražila novac za sveštenike i imame

Sveštenik
Foto: Shutterstock

Od Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske opština Šipovo novac kojim bi se za osam sveštenika i jednog imama iz ove lokalne zajednice isplatile naknade za april.

Za medije je to potvrdio opštinski načelnik Milan Kovač.On priznaje da su oni jedina opština koja je prema ovom ministarstvu uputila ovakav zahtev. Ranijim uredbama je, koje je donosio Republički štab za vanredne situacije, zabranjeno masovno okupljanje i rad nekim delatnostima zbog epidemije korona virusa, podseća Kovač.

- I sveštenicima je zabranjeno okupljanje, a oni primaju "platu" od vernika kada dođu na liturgiju odnosno molitvu. Nemaju nikakva druga primanja. Ja sam mislio da bi bilo dobro da i njih uvrstimo, pošto su prijavljeni u Poreskoj upravi RS, odnosno sami sebi plaćaju doprinose - rekao je Kovač.

-Bilo bi korektno da država i verske službenike uvrsti u ranije mere - da ih oslobodi od plaćanja poreza i doprinosa i isplati im jednu zagarantovanu platu- dodaje on.

- Ljudi nisu radili, nemaju plate. Oni nemaju drugih izvora prihoda osim kad vernici dolaze. U obzir smo uzeli sve verske službenike, a imamo osam sveštenika i jednog imama - precizirao je Kovač u izjavi za medije.

Kaže da Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, po svoj prilici, neće ispuniti ovaj zahtev, međutim, on ima i rezervno rešenje.

- Ja ću iz budžeta izdvojiti po jedan zagarantovani lični dohodak pa ću im to dati. Za to će trebati četiri do pet hiljada maraka - procenjuje Kovač.

Povezane vesti