Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Nakon što je režim Mila Đukanovića uhapsio vladiku Joanikija i sedam sveštenika i zadržao ih u zatvoru kao da su okoreli kriminalci, vernici su se pobunili, izašli na ulice, pravili blokade, a policija ih je rasterivala, progonila i masovno hapsila! U Andrijevici je juče bilo najnapetije i tamo su pripadnici MUP-a koristili i suzavac da bi razbijali blokade!

Zbog ovog događaja, kojim je samo nastavljen brutalan obračun države sa Crkvom, prema ocenama iz SPC, Crna Gora dovedena je na samu ivicu bratoubilačkog rata!

U utorak, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, jake policijske snaga su „maricama“ došle da privedu vladiku Joanikija i sveštenstvo posle litije u Nikšiću koja nije bila planirana, niti je vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod, već se on samoinicijativno okupio u velikom broju pred Sabornom crkvom Svetog Vasilija Ostroškog.

Pre nego što je odveden u pritvor, u kom će ostati najmanje 72 sata, vladika Joanikije izjavio je da Crkva odlično razume i epidemiju i mere, ali da pojedini ljudi i Crnoj Gori ne razumeju šta za narod znači litija Svetog Vasilija u Nikšiću, posle čega su građani aplaudirali i skandirali „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“. Njega su vernici pratili do policijske stanice u Nikšiću, gde su ostali do kasno u noć.

I Sveti arhijerejski sinod apelovao je na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve izražavajući veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije.

Joanikije

Vijesti/ Luka Zeković

Joanikije, Foto: Vijesti/ Luka Zeković

Joanikija ne bi ni privodili da nije vladika SPC

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je sramota što je vladika Joanikije uhapšen, te je ocenio da vlast u Crnoj Gori time svesno pogoršava odnose sa Srbijom.

- Da nije vladika Srpske pravoslavne crkve, ne bi ga ni privodili ni hapsili. Sramota je da se vladika Joanikije otima i hapsi kao da je švercer cigareta, a ne svešteno lice - rekao je Vulin, dodajući da izazivajući sukobe sa Srbima u Crnoj Gori, vlast te zemlje svesno pogoršava odnose sa Srbijom.

Miraš slavi

Crnogorski pokret koji okuplja crnogorske nacionaliste i malobrojne pristalice raspopa Miraša Dedeića slavio je juče hapšenje vladike Joanikija i sveštenika SPC.

- Ovo je sukob između države i Srpske crkve i još jedan velikosrpski udar na Crnu Goru, sukob u kome ko kapitulira, kapituliraće za sva vremena - istakli su iz nove NVO i dodali da je „SPC juče izvršila nedvosmisleni, brutalni, direktni i frontalni napad na Crnu Goru“.

Zavetnici protestovali ispred ambasade

Predstavnici Srpske stranke Zavetnici održali su juče protest u Beogradu zbog hapšenja sveštenstva SPC u Crnoj Gori. Zavetnici su se okupili ispred crnogorske ambasade u Beogradu u znak protesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva SPC. Nosilac izborne liste ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je državno rukovodstvo Srbije da hitno reaguje povodom diskriminacije i kršenja osnovnih prava srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Komentari (3)

mikogora

14.05.2020 09:57

Dotakao je dno... Preostala mu je agonija. Batinanje, rat protiv naroda, hapšenja, rat protiv VERNIKA, progoni, rat protiv slobodoljublja....

sara

14.05.2020 11:30

Antihrist i lopov Milo pokazuje svoju prljavu moć, a crnoforci u Beogradu ćute!!!!.

Janoš

14.05.2020 12:44

Milo komunjara protiv pravoslavlja.