Milo Đukanović
AP
Milo Đukanović

AP

Milo Đukanović, Foto: AP

Predsednici države i vlade, Milo Ðukanović i Duško Marković, čestitali su Božić sveštenstvu, vernicima i svim građanima pravoslavne veroispovesti u Crnoj Gori.

Čestitke crnogorskih zvaničnika dolaze u trenutku podignutih tenzija i podela zbog usvajanja spornog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska SPC i deo opozicije i kada se na ulicima gradova širom Crne Gore održavaju molebani i litije protiv ovog zakona sa zahtevom da on bude povučen.

Ðukanović je naveo da se ovaj Božić u Crnoj Gori proslavlja u miru i blagostanju, zahvaljujući, kako je naveo, multietničkom i multikonfesionalnom skladu, koji je očuvan kroz vekove "na ponos i dobrobit svih naših građana".

"Univerzalne vrednosti čovečanstva, suživot, čovekoljublje i solidarnost, sadržane u hrišćanskom učenju, utkane su i u temelje moderne crnogorske države. Građanski i demokratski duh, neodvojivi deo identiteta crnogorskog društva, odnegovan i u najizazovnijim vremenima našeg milenijumskog opstajanja, osnova je svih naših današnjih uspeha", naveo je Ðukanović u čestitki.

Savremenu Crnu Goru, kako je naveo, karakteriše dinamičan ekonomski i demokratski razvoj i dobrosusedska saradnja, na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrednosti.

"Siguran sam da samo tolerancijom, boljim razumevanjem i međusobnim uvažavanjem, možemo prevazilaziti podele i razlike i oko nekih krucijalnih pitanja, na dobro svih naših građana i naše države Crne Gore. Neka nas na to podstiče i današnji praznik stvaranja i rađanja, koji vernicima pravoslavne veroispovesti i svim ljudima dobre volje simbolizuje radosnije i bolje sutra", naveo je predsednik Ðukanović u čestitki.

Premijer Marković napominje da se Crna Gorarazvija, da građani vide i prepoznaju prednosti stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podeljenih pravoslavaca.

"Dok blagdanskim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i poverenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po mjeri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah", poručio je premijer.

On je u čestitki povodom Božića poručio da Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak suživota i poverenja, a ne podela.

"Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada - kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vernici i građani na pravi način razumeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili verski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem", naveo je Marković.

On kaže i da je njegova Božićna želja upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vernika, odnosno onih drugih i da hramovi nisu tesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu.

"Verujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik", poručio je Marković.

Komentari (1)

Luka

06.01.2020 19:46

Taj Djukanovic je majstor laganja,izokretanja istine i cinjenica,Prosao je pravu komrovacku skolu.