Zemljotres Hrvatska
Printscreen/Twitter
Zemljotres Hrvatska

Printscreen/Twitter

Zemljotres Hrvatska, Foto: Printscreen/Twitter

Kada se dogodi razorni potres, sekunde spašavaju živote. U svetu već postoje sistemi ranog obavešćivanja, koji građane upozoravaju na udar. Sličan sistem u kućnoj radinosti razvio je i zagrebački inženjer elektrotehnike Danijel Štih.

Rezultati njegovih testiranja pokazuju da bi sistem, u slučaju potresa, na primer na Baniji, građanima Zagreba dao desetak sekundi vremena da nađu zaklon.

Petrinja zemljotres
Petrinja zemljotres, Foto: tanjug

Ali, za sada, reč je o prototipu, koji funkcioniše tako kada se potres dogodi prijemnik primi obaveštenje, upali lampicu i zvučni signal i na taj način alarmira na nadolezeći "S talas", što je upozorenje da se treba sakriti.

Štih je za hrvatski RTL ispričao da je u Petrinji postavio senzor koji mu radiovezom ili internetom šalje signal o potresu u Zagreb. Na toj udaljenosti, Danijel procenjuje da dobija 10 sekundi vremena pre udara.

Takvo obaveštenje je dobio, kaže, i prethodne noći, jer ga je programirao da upozorava na sva podrhtavanja jača od dva stepena po Rihteru.

Bio je potres 27 minuta posle ponoći i moj sistem je to, prema teoretskim izračunima, 10 sekundi javio SMS-om pre potresa.. Ja sam bio siguran, jer sam imao 10 sekundi u svom stanu sakriti se ispod stola ili pod štok”, kaže Štih.