Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite
Tanjug/Edib Tahirović
Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite

Tanjug/Edib Tahirović

Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite, Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kako je saopšteno podgoričkom listu, oni pozivaju na uzdržanost i odbacivanje svakog vida nasilja.

Portparol EK Peter Stano kaže da Evropska unija pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

"U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost, poštuju vladavinu prava i krenu u konstruktivan dijalog. Iako je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ono treba da se ostvaruje bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava i javnog reda", rekao je Vijestima Stano.

Američka ambasada ponovila je nedavni komentar Evropske unije, pozivajući sve strane da pokažu uzdržanost i uključe se u konstruktivan dijalog.

"Iako je pravo na mirno okupljanje temeljno demokratsko pravo, javni red i preventivne zdravstvene mere moraju se poštovati, s obzirom na ozbiljno stanje javnog zdravlja", navodi se u saopštenju dostavljenom Vijestima.

Dodaje se da američka administracija traži od svih političkih lidera u Crnoj Gori da doprinesu smanjenju tenzija, pozovu na jedinstvo i podrže Crnu Goru koja pripada svim građanima, bez obzira na njihov identitet ili pripadnost.

Iz francuske ambasade istče da život Evropske unije čine diskusije i kompromisi i izražava očekivanje da Crna Gora nastavi da dokazuje da je spremna za takvu evropsku kulturu.

U odgovoru ambasade Francuske Vijestima navodi se da "mirna politička smena zaslužuje da uvek da bude pozdravljena".