Numanović i Žerjavič
Ilustracija
Numanović i Žerjavič, Foto: Ilustracija

„Poslednji put sam se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom prošle godine. Bilo bi mu teško da mu bilo šta fizički preda u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurna mreža koju navodite. Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i perspektivu EU zemalja zapadnog Balkana, ali ovakvim rekordima ovaj cilj pokušava da se osujeti “, rekao je premijer Janez Janša u ponedeljak nakon dopisnika Dela list iz Brisela Peter Žerjavič objavio je na Tviteru, kako se u briselskim krugovima već nešto priča o postojanju takozvanog non-paper-a na Balkanu, koji bi trebalo da pripremi premijer Janša i na osnovu etničkog razumevanja granice.

„Da li njegov sadržaj odgovara ovom članku nije sigurno“, pripisao je on. Zanimljivo je da je članak, link do kojeg je objavio Žerjavič, potpisao Sead Numanović, koji inače potpuno „slučajno“ u Dnevnom avazu lepo piše ni o kome osim o predsednici stranke SD Tanji Fajon! Konačno, „mirni odlazak Srba iz BiH“ predložio je poslednji predsednik Komunističke partije Slovenije Milan Kučan, koga je Borut Pahor, tadašnji premijer (2010), imenovao za specijalnog izaslanika, nakon čega je Kučan pripremio skandalozan izveštaj zgrada EU usred Brisela.

Do septembra 2020. godine, autor članka, Sead Numanović, bio je izvršni direktor KM Sarajevo, kompanije koja je bila uključena u veliku aferu bh. „Respiratori“. Dugogodišnji novinar i urednik Dnevnog Avaza Numanovića, dugo je bio i direktor kompanije „Avaz-roto press“, prije nego što je bio zaposlen u KM Sarajevo. Prema rečima novinara i urednika Planet TV Mirka Maiera, u Bosni je poznat kao publicista i bliski pouzdanik bivšeg ministra bezbednosti, sada medijskog mogula, Fahrudina Radončića. Tome u prilog idu i izjave portala Slobodna Bosna. Moguće je pročitati da je bio dugogodišnji i bliski saradnik vlasnika Avaza Radončića, a kratko vreme i član uredništva Al Jazeere Balkans. U to vreme se čak pričalo da će ići u Al Jazeeru da proveri rad takmičenja, nakon čega će se vratiti u Avaz.

Pre evropskih izbora, Fajonovoj je napisao himnu

Neposredno pred izbore za Evropski parlament, 2014. godine, Numanović je Fajonovoj napisao himnu za Dnevni avaz. Napisao je kako je njen izbor za člana Evropskog parlamenta trebao biti dobar za Sloveniju, kao i za Bosnu i Hercegovinu. U prilog tome naveo je njenu izjavu, između ostalog, kada je ustvrdila da se i sama, kao i njena socijalistička politička grupa, intenzivno bavila promocijom zemalja zapadnog Balkana i njegove budućnosti. U to vreme, Numanović se bojao da bi, ako bi previše nacionalista i „radikala“ bilo izabrano u Evropski parlament, bilo loše za dalje proširenje Evropske unije.

Prema rečima Siola, Kučan se sastao Miloradom Dodikom 2010. godine. Bio je to sastanak iza zatvorenih vrata na kojem je Dodik objasnio Srbima stavove bosanskih Srba o ključnim pitanjima u BiH. Iz tadašnjeg saopštenja za javnost bilo je jasno da će Dodikovi stavovi o Kučanu biti predstavljeni slovenačkoj vladi tokom predstojećeg samita EU. Kučan je tada istakao da je njegova namjera bila da sazna da li su moguće ustavne promjene nakon parlamentarnih izbora u BiH. Međutim, nakon imenovanja Kučana za izaslanika, Dodik je izjavio da je teško vjerovao da će Kučan doprineti rešenju za BiH.

Prema Žerjaviču, ovo bi trebalo da bude dan briselske zabune ?!

Dopisnik lista Delo iz Brisela Žerjavič, koji je priču lansirao slovenačkoj javnosti, napisao je nedugo zatim da je pres služba predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela potvrdila da su od slovenačkog premijera Janeza Janše dobili izveštaj o Zapadni Balkan. Tada je, čudom nedugo zatim, napisao sledeće: „Očigledno još jedan dan zbunjenosti u Briselu. Sada Evropski savet kaže da ne mogu da potvrde da su dobili nepapir ... ”Premijer Janša je odgovorio na Žerjavljeve debuloze i napisao:„ Vi ste očigledno jedna od bitnih komponenti ove zabune. Sve samo da bi naškodilo Sloveniji. U EU. Dno odozdo. “

Kao što vidimo, u belom je jasno da je Žerjavič priredio lansiranje zaista bizarne priče, koju uopšte nije proverio unapred. Reći sada da je zbrku izazvao Brisel je, naravno, tužno, ponekad je zaista potrebno pogledati se u ogledalo i posuti pepelom! Žalosno je, međutim, da za potrebe obračunavanja sa vladom koja nije po volji levice, ide toliko daleko da kleveće sopstvenu državu! Žerjavič će se sada izviniti. To je minimum koji bi se od njega mogao očekivati! Uostalom, on se nije brinuo samo o Janšinoj kleveti, već o državi!

Otkako su propali napori opozicione četvorke KUL predvođene Karlom Erjavcem, naravno, potpuno smo „slučajno“ bili svedoci takvih i drugih priča, čiji je zajednički imenitelj vređanje slovenačkog premijera Janeza Janše u svakom pogledu. Sve postaje prilično bizarno, jer svako ko ne naseda na lepe reči opozicije odavno je shvatio da pisci takvih članaka nemaju pojma šta se događa u Sloveniji i da pišu samo po nalogu slovenačke levice i specifični izvori.ovom potčinjenom. U svom pisanju nikada ne uključuju oba stava, jer je levici u interesu da po svaku cenu pobedi premijera, koji za razliku od njih uživa reputaciju na evropskom parketu. Očigledno jednostavno ne razumeju da se reputacija ne stiče osmehom i objavljivanjem slika na društvenim mrežama, već povlačenjem državnih poteza koji uključuju učvršćivanje diplomatije.