Land of Legends, najveći akvapark u Aziji
Big Blue
Antalija

Promo

Antalija, Foto: Promo

Turska je destinacija u kojoj će uživati svako, bilo da voli da obilazi istorijske znamenitosti, ili mu je gušt da se zavali u ležaljku dok mu sve donose na noge. Od egejske do antalijske regije duž obale su načičkani hoteli koji će zadovoljiti apetite svakog turiste, bilo s dubljim ili plićim džepom. Poslednjih godina sve više Rusa posećuje Tursko primorje, ali ne manjka ni naših državljana, a Turci, čim čuju da ste iz Srbije, spremni su da vam ugode kao nikom nikad pre.

Biser Mediterana

Antalija je grad širokih bulevara načičkanih radnjama i tržnim centrima, koji krije i predivan stari centar Kaleiči, gde možete da uživate u šetnji uskim ulicama unutar drevnih gradskih zidina.

- U Turskoj se svako oseća bezbedno i prijatno jer ovde je svaki turista važan. Ugostiteljima je važno da odete srećni i zadovoljni, pošto se takvi gosti uvek vraćaju. S obzirom na to da svako odavde ponese divne utiske, Turska je zadala ozbiljan zadatak drugim zemljama koje se bave turizmom - objašnjava Dušan Anastasov iz agencije „Big blu“.

I zaista, rajski doživljaj je zagarantovan. Turci su smislili kako da udovolje svačijem ukusu. Hoteli sa „ol inkluzive“ konceptom kao stvoreni su za porodično letovanje. Klinci mogu da letuju i gratis, a brojna igrališta i animatori u hotelima omogućiće da roditelji malo danu i dušom.

Sjajna hrana u Turskoj

Big blue

Sjajna hrana u Turskoj, Foto: Big blue

Ni mladima neće biti dosadno. U antalijskoj regiji se nalazi „Land of Legends”, najveći akva-park u Aziji, koji brojnim toboganima i rolerkosterima privlači najveće adrenalinske zavisnike. Takođe, ljubitelji noćnog života sigurno će pronaći način da uživaju, a šopingholičari će se zabavljati dok se s lokalnim trgovcima cenkaju za robu. Garantujemo da se iz Turske nećete vratiti, a da niste pazarili bar komad odeće od najfinijeg pamuka, kožnu jaknu, tašnu ili cipele.

Hodočasnici u Demreu

U gradu Demre, koji se nalazi nedaleko od Antalije, 343. godine umro je Sveti Nikola. Tu je i sahranjen, ali su njegove mošti 1087. ukrali gusari i odneli u Italiju, u Bari, gde su i danas.

Grob Svetog Nikole postao je mesto hodočašća, a podignuta je i crkva posvećena ovom svetitelju koju godišnje poseti hiljade turista. Deo moštiju Svetog Nikole i danas se čuva u antalijskom muzeju.

Turska će svakako goditi i gurmanima, jer će preukusna hrana i piće u neograničenim količinama naterati i najveća zakerala da zaneme. Preporučujemo da probate sve domaće specijalitete. Mantije, burek, čorbe od sočiva, pide, gjozleme, patlidžan spremljen na sto načina, paštetu od maslina, sarmice od vinovog lišća, morske plodove, baklave sa pistaćima, ratluk... Kada ste već u Turskoj, posvetite se i svom voću i povrću kojeg u ovoj zemlji ima u izobilju.

- Voće i povrće je organsko, dakle neprskano i zaista je veoma zdravo. Takođe, ko poseti Tursku, treba da proba i ajran, slani mlečni napitak, koji izuzetno osvežava u vrelim letnjim mesecima - otkriva nam Anastasov i dodaje da treba probati i dondurmu, sladoled koji se pravi od kozjeg mleka.

Na krovu sveta

Na moćnom Taurusu, nedaleko od Kemera, nalazi se žičara sa predivnim gondolama koja avanturiste za svega desetak minuta penje do vrha Tahtali, na nadmorsku visinu od 2.365 metara.

Nakon uzbudljive vožnje stižete na vrh sveta, s kojeg možete da gledate prelepu antalijsku regiju, borove šume, a kada nemate oblaka videćete i Kipar.

Dakle, budite spremni da se vratite s kojim kilogramom viška. To možete da izbegnete ukoliko se posvetite plivanju, a da je ovde more savršeno, potvrđuju plave zastavice koje se vijore duž obale, kao i kornjače koje u okolini Kemera ležu svoja jaja.

Bez daha će vas ostaviti i zlatni pesak Kleopatrine plaže koja se nalazi kod Alanje.

- Prema legendi, Marko Antonije je za svoju dragu Kleopatru na ovaj deo obale brodovima, koji su izgrađeni od drveća s Taurusa dovezao pesak iz Egipta, kako bi njena noga kročila samo po pesku na koji je odmalena navikla da gazi - kaže naš sagovornik.

Land of Legends, najveći akvapark u Aziji

Big Blue

Land of Legends, najveći akvapark u Aziji, Foto: Big Blue

 

Bratski narodi

Mustafa Kemal Ataturk, kojeg nazivaju ocem turske nacije, bio je veliki prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića. Prijateljstvo је nastalo kada je kralj odbio da učestvuje u savezničkim nаpadima na Tursku posle Prvog svetskog rata. Koliko je Ataturk poštovao Aleksandra svedoči podatak da je nakon atentata u Marseju izgovorio: „Jugoslavija je izgubila kralja, a ja brata“. U Turskoj je tada bila proglašena trodnevna žalost.

Spojem modernog i drevnog, Turska će oduševiti svakog. Osim u prelepim hotelima, plažama i vrhunskoj usluzi, lepota antalijske regije krije se i u činjenici da je suncem okupana oko 300 dana godišnje, pa od maja možete da uživate brčkajući se u moru.

Ukoliko sebi i svojim najbližima želite da podarite nezaboravno iskustvo, Turska je pravi izbor.

Što bi Balašević rekao: „Spisak mojih snova je dugačak...“ A potpisnik ovih redova ispunio je jedan od svojih.

Komentari (1)

Spa Intimo

03.06.2019 11:11

Priroda ti da sve tvoje je samo da to znas da iskoristis i ocuvas.