Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Strateški bombarderi B-1B, Ratne monarice SAD vežbali su lansiranje protivbrodske rakete AGM-158C (AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile) za uništenje ciljeva potencijalnog protivnika iznad Crnog mora, navodi portal "Drajv".

Kako navodi list, mogućnosti koje su pokazale SAD i njihovi saveznici mogu "predstavljati posebno ozbiljan problem za rusku flotu". Po mišljenju autora članka, slanje B-1B u Crnomorskom regionu je "još jedan signal" za Rusiju.

B-1B

Shutterstock

B-1B, Foto: Shutterstock

Ranije je komanda Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi saopštila da su dva B-1B izvela let iznad Crnog mora, u pratnji lovaca jednog broja zemalja, uključujući Ukrajinu. Američki bombarderi su poleteli sa aviobaze u Južnoj Dakoti.

B-1B

Shutterstock

B-1B, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su sistemi PVO primetili B-1B iznad Crnog i Baltičkog mora, nakon čega su im se ruski lovci Su-27P i Su-30SM približili na bezbednu udaljenost i pratili ih, dok oni nisu promenili pravac.

B-1B

Shutterstock

B-1B, Foto: Shutterstock

Američki bombarderi su i ranije izvodili operacije u blizini granica Rusije. U Kremlju su naglasili da takvo ponašanje stvara dodatnu napetost u odnosima dve države. Moskva je više puta pozivala Vašington da odustane od tih letova, ali su američke vlasti to odbile.