Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Nakon što je primećen nepoznati dron kako se približava avionu u kojem se u tom trenutku nalazio Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, srpski "migovi" odmah su uzleteli kako bi bili spremni u slučaju da da letelica koja je u tom trenutku bila udaljena 150 kilometara nastavi da se približava, preneo je jedan bugarski portal.

Pomenuti incident se dogodio u ponedeljak, nakon posete Šojgua Beogradu, kada je ruski ministar odbrane polako napuštao naš vazdušni prostor. Dron, za koji se navodi da je bio MQ-9 ili RK-4, nije napustio vazdušni prostor iznad Kosova, i na kraju se okrenuo i na kraju se okrenuo i otišao u pravcu Prištine.

Interesantno, ovakvi tipovi drona bili su viđeni na nebu iznad Ukrajine i Baltika u blizini granice sa Rusijom, a RK-4 se nalazi u upotrebi američkih snaga koje su stacionirane u Evropi. Kako se navodi dalje u članku, eksperti tvrde da bespilotna letelica može u krugu od 400 kilometara "da presretne komunikacije aviona i kontrolne sisteme", a s obzirom na to da se u avionu nalazio Šojgu koji je i u Beograd doleteo sa "atomskim koferčićem" u kojem se nlazi uređaj veze pomoću kojeg ruski ministar odbrane može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama, jasno je da bi svaka informacija koju bi dron mogao da ukrade bila zlata vredna za zapadne obaveštajne službe.

Sa druge strane, vojni analitičar Vlade Radulović navodi da "lično nema podataka da se taj incident i dogodio", ali ističe da pomenuti tipovi letelica nisu mogli predstavljati veću opasnost za letelicu u kojoj se nalazio Šojgu:

- MQ-9 predstavlja unapređenu verziju letelice MQ-1, i namenjena je primarno za dejstvo protiv ciljeva na zemlji, i prikupljanje obaveštajnih podataka. U sklopu toga ona može obavljati zadatke nadzora, izviđanja, pretrage terena, pružanja neposredne vatrene podrške i navođenja projektila na zadati cilj. Iako je tokom 2018. godine na vežbi američke vojske ova letelica u vazduhu uništila dron manjeg gabarita, još nema namenu za dejstva po ciljevima u vazduhu, odnosno još se radi na razvoju i integraciji raketa vazduh-vazduh. Ova letelica nije namenjena za dejstva protiv ciljeva u vazduhu. Sa druge strane RK-4 je nenaoružana bespilotna letelica koja se koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka, odnosno nadzor i izviđanje terena u složenim vremenskim uslovima, danju i noću. Pored ove primarne namene, letelica poseduje i mogućnost elektronskog ometanja protivnika - navodi Radulović.