Viktor Baranec
Printscreen
Viktor Baranec

Printscreen

Viktor Baranec, Foto: Printscreen

Američka politika je varvarstvo, prema međunarodnom pravu takvo ponašanje treba strogo kazniti, smatra ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec, a prenosi Ria Fan.

U američkim vazdušnim udarima u istočnoj Siriji poginulo je najmanje 17 osoba, saopštili su danas sirijski izvori.

Viktor Baranec akcije SAD-a nazvao je razbojništvom, ističući da je i sama Sirija pristala na prisustvo nekih jedinica iranskih oružanih snaga na svojoj teritoriji.

SAD su, bez zahteva sirijskih vlasti, počele da uspostavljaju svoja pravila u državi Bliskog Istoka.

- Sirija je suverena zemlja. Sve je po zakonu. Prisustvo iranskih jedinica u Siriji nije prijatno Sjedinjenim Američkim Državama, koje su u ovu zemlju došle bez dozvole sirijskih vlasti da se navodno bore protiv terorizma - rekao je Baranec.

Vojni stručnjak rekao je kako Sjedinjene Države, skrivajući se iza svojih mirovnih ciljeva, zapravo pljačkaju Bliski Istok.

- Pod maskom imitacije borbe protiv terorizma, oni zapravo pljačkaju tu zemlju, postavljajući svoje grupe naoružanih ljudi oko najvećih naftnih polja u Siriji. Sada su tamo na poslovni način proširili piste, tako da vojni transportni avioni-cisterne slete na njih. SAD će uzimati sirovu naftu, pumpati je SAD ili čak prodavati saveznicima u NATO-u u Evropi - objasnio je Baranec.

Ekspert smatra da Ameriku treba ozbiljno kazniti zbog tako agresivne spoljne politike.

- Prema međunarodnom pravu, američka politika treba da bude kažnjena na najstroži način, ali vidimo da i UN i Evropska unija ćute. Zašto? Jer to su Sjedinjene Američke Države. I, naprotiv, ako neko ne voli Sjedinjene Države, onda se kažnjava sankcijama - ogorčen je Baranec.

- Nekima se mogu sviđati proiranske grupe, nekima možda ne, ali ova vojno-politička organizacija je prisutna na teritoriji suverene države uz dozvolu rukovodstva ove države. Kako možete njih gađati raketama i bombama? Suverena država nije dala pravo SAD da bombarduju, uključujući civilne ciljeve - uveren je Baranec.

Vojni ekspert podsetio je da su „iranske jedinice za geopolitičke planove Sjedinjenih Država, kao i za Izrael, kost u grlu“.

Baranec primećuje da američke letelice već dugi niz godina pogađaju čisto civilne ciljeve, ali ih još niko nije postavio na mesto.

- Svaki put se pitam: zašto Ujedinjene nacije ćute, zašto Evropska unija ćuti? Čini se da je svetska zajednica apsolutno ravnodušna prema varvarskom ponašanju američke vojske, koja se samovoljno bavi onima koji joj se ne sviđaju. Ova politika se više ne može nazvati ozbiljnom. To nije ozbiljna zemlja koja nas uči kako živeti, to je političko varvarstvo - rezimirao je Viktor Baranec.

PROČITAJTE JOŠ: