Raketa, Ruska vojska
Tanjug/AP
Raketa, Ruska vojska

Tanjug/AP

Raketa, Ruska vojska, Foto: Tanjug/AP

Šest aviona Il-76 sa ruskim mirovnjacima odletelo je u Karabah, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni su poleteli sa aerodroma Uljanovsk-Vostočni i treba u zonu sukoba da dopreme osoblje, vozila, oklopne transportere i materijalna sredstva.

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva odbrane, u regionu će biti razmešteno 1970 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 jedinica druge tehnike. Osnovu mirovnog kontingenta činiće jedinice 15. posebne motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

To će se odvijati paralelno sa povlačenjem jermenskih oružanih snaga iz Karabaha.

O razmeštanju mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu prethodno su se dogovorili lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u okviru sporazuma o prekidu borbenih dejstava, potpisanog u noći 10. novembra.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna. Trenutni dogovori postignuti su nakon što je ruski helikopter oboren iznad Jermenije van zone borbenih dejstava.

Pročitajte i: