FSB
Youtube/Printscreen
FSB

Youtube/Printscreen

FSB, Foto: Youtube/Printscreen

Ruske bezbednosne službe uništile su 11 ćelija spavača terorističke grupe Islamska država u regiji Dagestan na severnom Kavkazu 2019. godine, izjavio je u subotu Igor Sirotkin, šef Nacionalne kancelarije za borbu protiv terorizma (NAC) na sastanku protivterorističke komisije u Dagestanu.

- Uprkos značajnim rezultatima, u Republici su još uvek stvoreni preduslovi za uspostavljanje novih terorističkih frakcija od strane pristalica radikalnih verskih grupa. To se može potvrditi činjenicom da je aktivnost jedanaest zavereničkih ćelija međunarodne terorističke organizacije Islamska država sa ukupnim brojem od 30 članova uništena u 2019. godini - rekao je Sirotkin.

Specijalci ruskog FSB-a ubijaju džihadistu u gradu Saratovu

Youtube/Printscreen

Specijalci ruskog FSB-a ubijaju džihadistu u gradu Saratovu, Foto: Youtube/Printscreen

Te ćelije su delovale u nekim oblastima Dagestana, uključujući njegove veće gradove i glavni grad Mahačkalu.

Uporedo sa tim, Sirotkin je spomenuo ohrabrujuće rezultate preventivnih napora.

- Mere koje su preduzele agencije za sprovođenje zakona pomogle su da se spreče teroristički akti u regionu u 2019. godini, zajedno sa zločinima povezanim sa terorizmom i da su u velikoj meri pomogli da se razdvoje saučesnici u ideologiji terorizma - naglasio je.

FSB

Youtube/Printscreen

FSB, Foto: Youtube/Printscreen

Ranije je predsedavajući NAC-a i direktor Savezne službe bezbednosti ruske FSB Aleksandar Bortnikov rekao da je na severnom Kavkazu 2019. sprečeno ukupno 15 zločina povezanih sa terorizmom.