Ukrajinska vojska
Printscreen/Youtube
Ukrajinska vojska

Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Kijev razmatra mogućnost uvođenja mirovnih snaga OEBS-a u Donbas, jer ova organizacija ima takav mandat, izjavio je potpredsednik vlade za reintegraciju takozvanih "privremeno okupiranih" teritorija Ukrajine Aleksej Reznjikov za televiziju ICTV.

Pročitajte još:

- Trenutno proučavamo neviđenu mogućnost mandata OEBS-a. Proizilazi da oni imaju pravo da uvode svoje mirovne trupe, ali to se nikada nije dogodilo. Ali formalno, pravno, to je moguće - rekao je on.

Ukrajinska vojska

Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Prema rečima Reznjikova, mirotvorci OEBS-a mogli bi da predstavljaju varijantu na koju bi "ta strana možda bila spremna da pristane".

Ranije se Ukrajina zalagala za ideju uvođenja mirovnih snaga UN u Donbas. Kijev insistira na tome da misija treba da ima širok mandat i bude raspoređena u celom regionu do granice sa Rusijom.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, sa svoje strane, podržao predlog za uvođenje mirovnog kontingenta na jugoistok Ukrajine, ali je naglasio da misija treba da se nalazi samo na kontakt liniji, a njena funkcija može da bude samo osiguravanje bezbednosti pripadnika OEBS-a.

Preporučujemo: