Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Bivši ukrajinski premijer Nikola Azarov izjavio je da je deo teritorija, uključujući Krim, Ukrajina dobila besplatno kao deo SSSR-a.

Bivši šef ukrajinske vlade objavio je sliku na kojoj se vidi da je Ukrajina ušla u sastav SSSR-a 1922. godine bez Harkova, Hersona, Odese, Donjecka, Luganska, Krima i Lavova.

Krim

Shutterstock

Krim, Foto: Shutterstock

- Ukrajina je sve ove zemlje dobila nalazeći se u sastavu Sovjetskog Saveza i to potpuno besplatno! A novopečene takozvane patriote samo su naučili kako da te zemlje rasprodaju, pa čak i po cenu desetina hiljada ljudskih života - napisao je Azarov, komentarišući sliku na svom nalogu na Tviteru.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Krim

Shutterstock

Krim, Foto: Shutterstock

Vlasti Rusije više puta su izjavljivale da su stanovnici Krima demokratski i potpuno u saglasnosti sa međunarodnim pravom i poveljom UN glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno“.