NATO
EPA/ SANDOR UJVARI
NATO

EPA/ SANDOR UJVARI

NATO, Foto: EPA/ SANDOR UJVARI

Poljska, Litvanija i Ukrajina postigle su dogovor o stvaranju strukture "Lublinskog trougla", a prema rečima ruskih eksperata reč je o geopolitičkom projektu Varšave, čiji je jedan od glavnih ciljeva — obuzdavanje Rusije.

Pročitajte još:

Pored toga, u pitanju je i stara težnja poljske elite, još iz vremena Jozefa Pilsudskog, čuvenog maršala, prvog predsednika Poljske i inicijatora rata protiv sovjetske Rusije (1920—1921), da se ta zemlja prostire od jednog mora do drugog.

Poljska

Shutterstock

Poljska, Foto: Shutterstock

- "Lublinski trougao" je još jedan geopolitički projekat Poljske koji se, u većoj ili manjoj meri, vraća ideji prve Državne zajednice Poljske i Litvanije — srednjovekovne Poljske kao imperije od mora do mora. Svi geopolitički projekti koje stvara poljska Vlada — nekako se vraćaju toj ideji. Najveći od tih projekata bio je "Međumore", koncept maršala Jozefa Pilsudskog u međuratnoj Poljskoj, a koji je oživljen u poslednjih nekoliko godina naporima Vlade i partije "Prava i pravde". "Lublinski trougao" je projekat u okviru "Međumora", koji je zapravo njegova okvirna konstrukcija. On predviđa konsolidaciju spoljnopolitičkih akcija na užem nivou — to je nivo onih država koje su bile direktno deo Poljsko-litvanske zajednice u srednjem veku i delovi teritorija koji su ulazili u sastav druge Poljsko-litvanske državne zajednice, međuratne Poljske, dvadesetih i tridesetih godina 20. veka - objašnjava ruski politikolog Aleksandar Nosovič.

Svoje planove o stvaranju "Lublinskog trougla" ministri spoljnih poslova Poljske, Ukrajine i Litvanije objavili su u poljskom gradu Lublinu, mestu gde je 1. jula 1569. godine potpisan akt "Lublinska unija" između Kraljevine Poljske i Velike kneževine Litvanije, koji je kasnije doveo do formiranja Državne zajednice Poljske i Litvanije, a koja je postojala do 1795. godine i zauzimala teritorije današnje Poljske, Litvanije, Ukrajine i Belorusije.

Varšava danas veruje da će se nakon sklapanja ovog partnerstva "glas tri prestonice bolje čuti ne samo u centralnoj Evropi, već i na platformama EU ili NATO-a".

Ukrajinska vojska

Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Jedan od važnih temelja saradnje biće "razvoj trgovine, investicionih i infrastrukturnih projekata", a strane planiraju da intenziviraju ne samo političku, ekonomsku i socijalnu saradnju, nego i vojnu.

Pored toga, Varšava i Viljnus podržavaju težnju Kijeva da se pridruži Severnoatlantskom savezu i pozdravljaju dodeljivanje Ukrajini statusa Partnera NATO-a sa unapređenim mogućnostima.

Posebna pažnja biće usmerena na razvoj Inicijative tri mora, koji su 2015. godine pokrenuli predsednici Poljske i Hrvatske i koji obuhvata 12 zemalja EU s pristupom Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru. S obzirom da Ukrajina nije članica EU, nije joj bilo dozvoljeno da se pridruži ovom projektu ranije.

NATO

Shutterstock

NATO, Foto: Shutterstock

Zajedničkim snagama protiv Rusije

Ipak, rusko pitanje zauzima gotovo centralno mesto u ovom neformalnom savezu, a glavni cilj Poljske, Ukrajine i Litvanije je suprotstavljanje Rusiji.

- Ovo je još jedan projekat koji, na ovaj ili onaj način, pokušava da stvori krug između Poljske i njenih istočnih suseda, a kao i svi ovi projekti, manje-više je jasan cilj suprotstavljanja Rusiji — obuzdavanja Rusije i udruživanje snaga protiv nje, jer se temeljna teza poljske društvene misli sastoji od toga da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju Poljskoj i da se ta navodna pretnja ne bi ostvarila, Poljska se mora odvojiti od Rusije "tampon" državama na istoku. To bi trebalo da budu Ukrajina, Belorusija i Litvanija — odnosno, postsovjetske republike, koje bi trebalo izvući iz sfere geopolitičkog uticaja Moskve i pretvori ih u sferu geopolitičkog uticaja zapada — NATO-a i EU, a Poljska bi trebalo da bude imenovana za mentora tih država. Upravo su te ideje inspirisale poljsko Ministarstvo spoljnih poslova i administraciju predsednika Anžeja Dude kada su stvarali ovaj "Lublinski trougao" - kaže Nosovič.

Posebno "trn u oku" Poljske, Ukrajine i Litvanije je izgradnja gasovoda "Severni tok 2", koji ide po dnu Baltičkog mora i koji spaja Rusiju i Nemačku, čime bi Nemačka postala gasni centar zapadne Evrope. Poljska i Ukrajina, koja strahuje da će ostati bez para od tranzita, oštro se protive realizaciji tog projekta i pokušavaju na sve načine da blokiraju izgradnju gasovoda. Međutim, Nosovič smatra da te tri zemlje nemaju snagu da zaustave ovaj projekat.

- Pretnja za "Severni tok" i njegov drugi krak mogu da budu samo dejstva SAD. Nabrojane zemlje u ovoj priči mogu da nastupaju samo kao agenti uticaja SAD. Te zemlje nemaju nikakve resurse i nikakve realne mogućnosti da izvrše pritisak na EU i nateraju je da blokira projekat. One mogu da idu protiv nacionalnih interesa Nemačke i uđu u direktnu polemiku sa Berlinom oko ovog gasovoda samo ako se Vašington odlučno bori za to. Ako SAD iznenada postignu dogovor s Kremljom o ovom projektu, sama Istočna Evropa neće moći ništa da učini - ističe ekspert.

"Lublinski trougao" nema perspektivu

Ipak, u "Lublinskom trouglu" ne može se govoriti o ravnopravnom partnerstvu, a ono što je zajedničko za tri zemlje jeste antiruska retorika. Poljska ovde "vodi kolo", a rast poljskih ambicija je usmeren protiv interesa Rusije. Pored toga, Litvanija pokušava da nađe partnere koji će joj pomoći da ostane u orbiti američkog uticaja i ojača svoju poziciju američkog saveznika, dok Ukrajina pokušava da se prikloni zemljama EU i razgovara o perspektivi njenog pridruživanja Uniji i NATO-u.

Ruska vojska

Shutterstock

Ruska vojska, Foto: Shutterstock

Inače, format "Lublinskog trougla" razlikuje se od ostalih po tome što obuhvata Ukrajinu koja nije ni članica ni EU, ni Severnoatlantske alijanse, a takođe i po tome što je to neformalan savez. Politikolozi su saglasni u oceni da ovaj format nema perspektivu.

- Faktički ovaj projekat ne predstavlja ništa ozbiljno. To je samo ‘savez’ na papiru, koji predviđa neke formate konsultacija između zvaničnika Poljske, Ukrajine i Litvanije, određenu koordinaciju njihovih akcija u spoljnopolitičkoj areni, kao i razne izjave na nivou Ministarstava spoljnih poslova tri zemlje. Najvećim delom, to su prazne priče i događaj osmišljen radi informacionog efekta, uticaja. Ne može se reći da je to novi spoljnopolitički savez u Istočnoj Evropi. On, naprotiv, ponavlja sve ono što je sto puta ponovljeno do sada - naglašava Nosovič.

Poljska

Shutterstock

Poljska, Foto: Shutterstock

Pojedini eksperti smatraju da ovaj „savez“ u najboljem slučaju može postati lobistička struktura u Briselu, ali ona ne može postići ništo ozbiljno, jer su to relativno siromašne države, a njihova resursna baza je ograničena. Štaviše, nije predviđeno ni stvaranje bilo kakve zajedničke institucije, niti su izdvojena bilo kakva finansijska sredstava, a bez para ne mogu ništa postići.

Preporučujemo:

Komentari (5)

Sparta

06.08.2020 10:39

U slucaju frke ili nekakve teze provokacije Poljske i Ukrajine prema Rusiji, onda Rusija treba obe ove zemlje sravniti sa zemljom . Ali bukvalno ( nuklearno )!!! Tada ce zapad EU - SAD - NATO se konacno smiriti i povuci sa granica Rusije !! Jer znaju da ce i njihove proklete drzave biti nuklearno opustosene od strane Rusije, gdje na tim prostorima nece biti zivota u narednih 1000 god. Zapad cijeni i postuje samo silu i celicnu ruku Rusije !!!

dsp

06.08.2020 16:35

@Sparta - Не.... то је управо оно што запад хоће.То је руски свет и говорно подручје.Руска крв.На власти је тренутно квислиншка багра , а ли не заборавимо огроман број православних људи у Украјини.У Пољској има 2 милиона православних!!!

sara

06.08.2020 10:55

Sada mi je jasno zašto je Poljska najviše stradala u drugom svetskom ratu, a to je, jer se uvek udružuje sa ološima, na štetu onima, koji su i najviše pomogli da se izbavi od fašizma!!!.

vladimir

06.08.2020 15:26

Ovo je maska i mogućnost uvođenja NATO u Ukrajinu na same granice Rusije. Liblinski trougao je resursima i vojno ne predstavlja za Rusiju nikakav problem. Ali tu je gazda NATO koji jedva čeka da se umeša pogotovo što su ove zemlje ekstremno neprijateljski nastrojene protiv Rusije. Verujem da će Rusija naći brzi odgovor, a verovatno ga već i ima.

Банаћанин

06.08.2020 15:49

У случају напада неће стићи нато.вци ни гаће да пресвуку већ ће бити реш печени и сравњени са земљом