Tajfun
Shutterstock
Tajfun

Shutterstock

Tajfun, Foto: Shutterstock

Britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) objavilo je da su njihovi borbeni avioni presreli ruski izviđački avion "Il-20" iznad Baltičkog mora.

U saopštenju britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva navedeno je da su njihovi avioni tipa "Tajfun" poleteli iz vazduhoplovne baze u Litvaniji, gde su bili stacionirani kao deo misije NATO-a, kako bi presretali ruske avione iznad Baltika.

Tajfun

Shutterstock

Tajfun, Foto: Shutterstock

Britanske snage su objavile da je operacija obavljena "uspešno", dok od ruske strane nije bilo zvaničnog komentara. Rusko Ministarstvo odbrane je ranije izjavilo da se svi preleti ruskih letelica izvode u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravilima o vazdušnoj plovidbi.

Tajfun

Shutterstock

Tajfun, Foto: Shutterstock

Valja napomenuti da britanski avioni učestvuju u NATO misiji zbog osmatranja vazdušnog prostora baltičkih zemalja od 2004. godine. Prošle nedelje, ruske vazduhoplovne snage presrele su američki izviđački avion u istočnom Sredozemlju, treći put ove godine.

Komentari (2)

Ђока

03.06.2020 15:31

Ко зна шта су Британци уватили и мисле да је Иљушин...

kraljevčanin

03.06.2020 17:02

Zašta su uhvatili Iljušina? Pa rusi samo ispituju sve slabosti njihovih PVO sistema i strogo se pridržavaja svih međunarodnih pravila