Avangard
screenshoot/twitter
Avangard

screenshoot/twitter

Avangard, Foto: screenshoot/twitter

„Tramp je rekao da je bivši američki predsednik Barak Obama odao Rusima te "tajne". Ali Obama je bio predsednik SAD od 2009. godine. Naši eksperimenti u toj oblasti započeli su u sovjetsko vreme, kada je Obama bio tinejdžer“, izjavio je inženjer raketno-kosmičke tehnike.

Koja zemlja ima bolju vojnu tehniku?

 

Inače, Jefremov je tvorac najnaprednijeg oružja na svetu – hipersoničnog bloka „Avangard“. On je takođe učestvovao u razvoju krstarećih raketa za podmornice, protivbrodskih raketnih kompleksa, interkontinentalnih balitičkih raketa, orbitalnih stanica „Almaz“, raketa „Strela“ i različitih satelita. Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio mu je orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog u subotu, na Dan puškara.

Putin je tada saopštio povodom dana ruske vojne industrije da prvi put u svojoj istoriji Rusija poseduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svetu.

Američki lider je ranije izjavio da SAD poseduju super-hiperzvučnu raketu koja je mnogo brža od one, čije informacije je, navodno, Rusija ukrala od Obamine administracije.

raketa

print screen YouTube

raketa, Foto: print screen YouTube

Podsetimo, Rusija je nadmašila Sjedinjene Američke Države u stvaranju hiperzvučnog oružja. Za sada hipersonične rakete postoje samo u Rusiji, iako su druge države, pre svega SAD, aktivno uključene u njihov razvoj i testiranje.

Šta je „Avangrad“

Ruska vojska počela je prošle godine da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima „Avangard“, koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave. Novi tip strateškog oružja pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije u narednim decenijama.
Rusija je jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom 2018. godine.

Putin je ranije „Avangard“ nazvao „adekvatnim i asimetričnim“ odgovorom na američki sistem protivraketne odbrane.

„Avangard“ ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.