Donald Tramp
AP/Tanjug
Donald Tramp

AP/Tanjug

Donald Tramp, Foto: AP/Tanjug

Najveći kokus poslaničkog parlamenta SAD objavio je "strategiju nacionalne bezbednosti" koja predviđa eskalaciju sankcija prema Kini i Rusiji, više rata protiv terorizma na Bliskom Istoku i hladnoratovski informacioni rat.

Predlog sa 120 stranica, koji je Republički komitet za istraživanje objavio u sredu, predstavljen je kao "konzervativni plan orijentisan na rešenja za očuvanje američkog liderstva širom sveta".

On nudi spisak mogućih akcija protiv "najagresivnijih protivnika u svetu" poput Kine, Rusije i Irana, uključujući "najstrože sankcije koje su ikada predložene". RSC takođe nastoji da reformiše Stejt Department, USAID i međunarodne propagandne napore, a pritom ostavi "nepopravljive" međunarodne organizacije u korist novih sastavljenih od "demokratskih zemalja".

Kapitol hil, Kongres SAD

Tanjug/AP

Kapitol hil, Kongres SAD, Foto: Tanjug/AP

Kina se u radu najviše ističe, na 25 stranica, a sledi Bliski Istok sa 23. Samo devet stranica posvećeno je Rusiji, ali ono što je tu je ništa manje od potpunog povratka Hladnom ratu.

RSC želi da imenuje Rusiju državnim pokroviteljem terorizma zbog - navodne - podrške Iranskom islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC), Hezbolahu, talibanima i nečega što se naziva "ruskim carskim pokretom".

Takođe preporučuje sankcije za ruske naftne i gasne projekte - i sve strane kompanije koje su uključene u njih; sankcije protiv svakog ko kupuje ruski državni dug; sankcije protiv "ruskih šefova propagande" i sankcionisati Društvo za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) dok ne protera Rusiju.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Pored toga, trebalo bi naručiti oduzimanje ruske finansijske imovine, proširiti vojnu pomoć Ukrajini na "protiv-brodsko oružje" i proširiti podršku aktivistima EU "protiv suzbijanja dezinformacija" i "demokratskim aktivistima u Rusiji", zadužujući Stejt Department da "direktno prenose informacije ruskom narodu" kako bi "podržali njihove težnje za demokratijom i ljudskim pravima".

Odnosi između SAD i Rusije su već blizu prekida, zahvaljujući malom delu američkih medija koji su prihvatili teoriju zavere da se Moskva "mešala" u američke izbore 2016. godine kako bi pomogla Donaldu Trampu. Bilo koji od predloga RSC eskalirao bi stvari izvan popravka. S obzirom na to da RSC takođe želi punu sudsku štampu protiv Kine i na Bliskom Istoku, teško je sagledati logiku takvih poteza.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

S druge strane, ove preporuke imaju malo šansi da prođu bilo gde u domu, koji trenutno vode demokrate koji mogu mrzeti Rusiju, ali u potpunosti nisu voljni da sarađuju sa republikancima ni na kakvom predlogu. Rečeno je da dokument sa RSC-a ne bi trebalo da se odbacuje, jer kokus predstavlja 147 od 199 članova Doma.