Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Južna Osetija smatra da kontroverzni gruzijski Istraživački centar za javno zdravlje "Ričard Lugar" pokazuje povećano interesovanje za južnoosetinske šišmiše.

Komitet za državnu bezbednost Južne Osetije saopštio je da "Centar za javno zdravlje Lugar" od 2012. godine pokazuje "povećano interesovanje za populaciju južnoosetinskih šišmiša".

Kako se navodi, Agencija za smanjenje vojne pretnje Ministarstva odbrane SAD i Centar Lugar, navodno, počeli su 2018. godine realizaciju projekta "sa šišmišima i virusom korona".

slepi miš

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Program je bio predviđen za period od 5 godina i realizuje se uz pomoć nevladine organizacije Eco Health Alliance - dodaje se u tom resoru.

KGB Južne Osetije je obratio pažnju na interesovanje Centra Lugar za južnoosetinske šišmiše nakon hapšenja 3. jula državljana Gruzije zbog kršenja državne granice u selu Adžisar.

Laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Muškarac je rekao da je želeo da ulovi retke šišmiše u Južnoj Osetiji kako bi ih prodao u Gruziji za 5.000 dolara po komadu. U Gruziji su negirali ove navode severnih suseda. Oni su nazvali "lažima i provokacijom" saopštenja o lovu na šišmiše.

Preporučujemo: