Ruski brod
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Ruski brod

EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Ruski brod, Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Fregata Crnomorske flote "Admiral Makarov", koja je naoružana krstarećim raketama "Kalibar", izvodi planirani prelaz iz Sevastopolja u Sredozemno more i priključiće se stalnoj postavi ruske ratne mornarice u regionu, saopštila je pres služba Crnomorske flote.

Pročitajte još:

- Fregata "Admiral Makarov" Crnomorske flote počela je da prolazi kroz crnomorske moreuze Bosfor i Dardaneli u pravcu Sredozemnog mora. Brod će ući u sastav snaga stalne postave mornarice - navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je reč o već drugom prelasku posade broda iz Crnog u Sredozemno more ove godine.

"Admiral Makarov" je već treći patrolni brod iz programa 11356, pored "Admirala Grigoroviča" i "Admirala Esena" - fregate visoke autonomije plovidbe namenjene za dugačka krstarenja, koje su stupile na dužnost u poslednjih 35 godina.

Ovi brodovi namenjeni su za borbe protiv nadvodnih i podvodnih ciljeva, za odbijanje napada neprijateljske avijacije, kao i za gađanje kopnenih ciljeva visokopreciznim naoružanje. Samim tim je izuzetno zgodna za korišćenje u antiterorističkim operacijama.

Ranije je načelnik pres službe ruske Crnomorske flote Aleksej Ruljev izjavio da je Rusija u Sredozemno more poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "Kalibar". On je precizirao da se radi o fregatama "Admiral Makarov" i "Admiral Grigorovič" koje su opremljene visokopreciznim naoružanjem – raketnim kompleksom "Kalibar-NK".

Takođe je podsetio da se u Sredozemnom moru već nalazi fregata "Admiral Esen", koja je tamo još od decembra prošle godine.

Preporučujemo: