Ruska vojska, ruski vojnik
Printscreen/Youtube
Ruska vojska, ruski vojnik

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, ruski vojnik, Foto: Printscreen/Youtube

U vojnom parku „Patriot“, na šezdesetak kilometara od Moskve, danas se završava 6. Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“, najveća izložba oružja i vojne tehnike u svetu. Za sedam dana trajanja foruma predstavljeni su najnoviji modeli ruskog naoružanja, zaključeni su veliki ugovori ne samo između kompanija, već i između država.

Pročitajte još:

Za razliku od prvih pet dana kada je sajam bio otvoren samo za oružare, pripadnike vojske, strane delegacije, vojne eksperte i akreditovane novinare, poslednja dva dana „vojni Diznilend“ mogu da posete svi ljubitelji oružja. Najveća poseta čini se da je zabeležena danas, poslednjeg dana foruma - hiljade građana, dece i odraslih došli su u park „Patriot“ da vide moć i potencijal ruske armije.

Ovde se izbliza mogu videti tenkovi, najsavremeniji vojni roboti, protivvazdušni i raketni sistemi, borbena vozila, avioni, helikopteri, ratni brodovi i dronovi koje koristi ruska vojska, kao i perspektivni tipovi oružja i vojne tehnike koji će tek ući u naoružanje. Posebnu pažnju privlače „armate“, „panciri“, „bukovi“, „kalašnjikovi“, bespilotne letelice, ali i ostalo rusko naoružanje.

Premijera rakete za sistem Hermes

Na forumu je premijerno prikazana supersonična raketa novog ruskog sistema „Hermes“. Testiranja su potvrdila da je u stanju da uništi bilo koji zapadni tenk iz prvog pogotka na udaljenosti do 100 kilometara. Sam raketni sistem je vrlo kompaktan, a čak se može instalirati i na oklopno vozilo. Sistem „Hermes“ uključuje i nekoliko bespilotnih letelica za izviđanje i navođenje.

Još jedna novina je teška bespilotna letelica „Ohotnik“. Ministarstvo odbrane planira da koristi uređaj za daljinsko presretanje vazdušnih ciljeva. Njegov let se može koordinisati i sa zemlje, sa lovca Su-57 i čak sa satelita, i to se može činiti istovremeno.

Takođe, među glavnim „zvezdama“ sajma je i raketni sistem „Antej 4000“, kao i raketni lanser 51P6E2, koji je u okviru perspektivnog sistema nestrateške protivraketne odbrane namenjen za borbu sa balističkim ciljevima.

Dug spisak novina

Spisak novina je dugačak – od smart oružja do raketnih sistema, pa je sedam dana trajanja foruma prekratko vreme da se sve vidi i obiđe.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ se održava istovremeno na oko 70 lokacija, u različitim regionima Rusije, ali tradicionalno centralni događaj je u parku „Patriot“, obližnjem vojnom aerodromu „Kubinka“ i na vojnom poligonu „Alabino“, gde se paralelno održava i „Tenkovski biatlon“, jedna od disciplina Međunarodnih vojnih igara na kojima učestvuju i pripadnici Vojske Srbije.

Ukupna površina statičke ekspozicije iznosi 320 hiljada kvadratnih metara, što je za 60 hiljada kvadrata više nego prošle godine. U forumu učestvuje oko 1.500 kompanija, koje su predstavile više od 28 hiljada eksponata, oružja, vojne i specijalne tehnike.

Otkako su se kapije otvorile za sve građane, u „Patriot“ su došle i cele porodice, a za decu su pripremljena interaktivna igrališta. Posetioci mogu da se oprobaju na streljanama koje rade u okviru sajma, da isprobaju razne trenažere i simulatore, da pucaju u mete iz streljačkog oružja, da zavire u vojnu tehniku, popenju se na tenkove ili probaju vojničku hranu. Glavni specijalitet je varivo od heljde sa „tušonkom“ (konzervisano meso), jedno od omiljenih jela ruskih vojnika.

ANKETA: Da li je ruska vojska jača od američke?

 

Rade i prodavnice „Vojentorga“ i „Armije Rusije“, modnog brenda Ministarstva odbrane Rusije, koji proizvodi odeću, modne detalje i suvenire sa vojnom i patriotskom tematikom. Ovde se mogu pazariti šolje, rančevi, neseseri sa sredstvima za ličnu higijenu, kape, obuća, marame sa logom, ali i igračke vojnika, makete tenkova i drugih borbenih vozila. Tradicionalno, najbolje se prodaju dukserice ili majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i majice sa portretima ministara Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova, a kao alva idu i drugi suveniri.

Održavaju se koncerti – igra se i peva, pa se podjednako zabavljaju i stari i mladi, i roditelji i deca.

U blizini parka „Patriot“ u maju ove godine otvoren je i Hram Vaskrsenja Hristovog, glavni hram Oružanih snaga Ruske Federacije posvećen 75.godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, pa su mnogi Moskovljani iskoristili priliku da ga posete i konačno uživaju u njegovoj lepoti, ali i da obiđu muzej pod otvorenim nebom „Polje pobede“, posvećen odbrani Moskve 1941. godine ili da naprave simboličnih 1418 koraka po kompleksu Muzeja „Put sećanja“, koji čuva uspomenu na 1.418 dana i noći Drugog svetskog rata u Rusiji.

Preporučujemo: