Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

 

Rusija je Gabonu omogućila lako naoružanje za borbu protiv krivolovaca i zaštitu nacionalnih parkova, saopštilo je novinarima rusko ministarstvo odbrane.

- Rusko ministarstvo odbrane je besplatno dalo lako oružje Republici Gabon kako bi podržalo Vladu ove zemlje u borbi protiv krivolova i zaštite nacionalnih parkova - rekao je vojni izvor. Ovo je prvo snabdevanje oružjem u istoriji diplomatskih odnosa između Rusije i Gabona.

Prema Ministarstvu odbrane, Gabon sprovodi program zaštite retkih životinja, uglavnom šumskih slonova.

Populacija ovih životinja u Gabonu najveća je u Africi.

- Novac prikupljen prodajom slonovače, u većini slučajeva koristi se za finansiranje aktivnosti kriminalnih organizacija u regionu - navodi se u saopštenju..

Gabon, bivša francuska kolonija, država je na zapadnoj obali centralne Afrike.

Inače, istraga koju su sprovele stotine vodećih stručnjaka iz više od 100 zemalja otkrila je da biološka raznolikost i dalje opada u svim regionima sveta, posebno u Africi.

Naučnici su primetili kontinuirano smanjenje raznolikosti životnih formi na našoj planeti i značajno smanjenje sposobnosti prirode da doprinosi dobrobiti ljudi, navedeno je u setu regionalnih izveštaja, koje je objavila Međuvladina naučna platforma, Propisi o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema (IPBES) - organizacija koju sponzorišu UN.

Prema istrazi, situacija u Africi je prilično zabrinjavajuća. Iako je kontinent poslednje mesto na našoj planeti sa velikim brojem velikih sisara, u regionu je broj biljaka, riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i velikih sisara kojima preti izumiranje sve veći.

Nedavni slučaj istrebljenja životinja u Africi izazvao je nemire širom sveta. Prošle godine u Sudanu je umro poslednji muški primerak severnog belog nosoroga. Smrt životinje označila je tmurnu prekretnicu u istoriji ove podvrste belog nosoroga, čija je populacija 1960. godine brojala više od 2.000 životinja. Lov na nosoroge, doveo je ovu podvrstu do izumiranja.