Vladimir Putin
Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT
Vladimir Putin

Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Za ovog stručnjak za ekonomsku bezbednost kažu da je iskusni i surovi profesionalac, a eksperti ocenjuju da će njegov dolazak ojačati ruski štit za pretnje koja dolaze iz EU i SAD.

Imenovanje generala Koroljova svedoči ne samo o jačanju njegovih ličnih pozicija u okviru sistema FSB, već i o još jačem uticaju Službe ekonomske bezbednosti u okviru FSB, a to je posebno važno u trenutku kada SAD i kolektivni Zapad pojačavaju sankcije i vode druge neprijateljske akcije protiv Rusije.

"Imenovanje zamenika direktora FSB-a odavno je najavljeno, samo što kandidatura nije dovedena do kraja tj. tačke da predsednik potpiše ukaz. NJegov prethodnik - Sergej Smirnov je već zašao u godine i otišao je na zasluženi odmor. U ovom slučaju, imenovanjem Koroljova, koji je bio na čelu ekonomske bezbednosti naše zemlje, doći će do veće usmerenosti ka pitanjima ekonomije i ekonomske situacije izazvane uvođenjem novih sankcija EU i SAD, što stvara određene probleme, posebno u ekonomiji. Zbog te činjenice, mislim da će se general baviti upravo tom sferom, koja izaziva zabrinutost i time će se postaviti štit za pretnje koja dolaze iz EU i Amerike“, kaže za Sputnjik počasni predsednik Međunarodnog udruženja veterana specijalne antiterorističke jedinice „Alfa“ i član Društvene komore Ruske Federacije Sergej Gončarov.

Ruski mediji navode da je posao prvog zamenika direktora FSB-a da nadgleda rad ključnih jedinica - vojne kontraobaveštajne službe, službe ekonomske bezbednosti, kao i službe za zaštitu ustavnog poretka.

Gončarov objašnjava da će dolazak Koroljova na mesto zamenika direktora tajne službe povući i još neke kadrovske promene unutar FSB.

„Ne vidim ništa loše ako general-pukovnik Koroljov dovede oficire sa kojima je sarađivao u oblasti ekonomske bezbednosti. Svaki rukovodilac vrši odabir i pravi svoj tim koji je spreman da sarađuje sa njim i koji će ispuniti njegove zahteve. Verujem da neće biti radikalnih promena, ali promene će se dogoditi, gotovo sam siguran“, kaže Gončarov.

Pedesetosmogodišnjeg Koroljeva bije ga glas da je iskusni i surovi profesionalac, jedan od ključnih ljudi u sistemu savremene ruske državne bezbednosti.

Putin postavio zadatke

Koroljov je od početka viđen kao jedan od glavnih pretendenata na mesto prvog zamenika direktora FSB-a, nakon penzionisanja sedamdesetogodišnjeg generala Sergeja Smirnova, koji je 17 godina obavljao tu dužnost.

Koroljov je u poslednjih pet godina rukovodio Službom za ekonomsku bezbednosnost FSB-a, koju su svojevremeno vodili i bivši šef Federalne službe za kontrolu trgovine narkoticima Viktor Ivanov, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i sadašnji direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov.

Pre nego što je došao u sedište FSB-a na Lubjanki, Koroljov je radio za Službu za ekonomsku bezbednost Direkcije FSB za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast, a od 2007. do 2011. bio je savetnik ministra odbrane Anatolija Serdjukova. Nakon toga, postavljen je na mesto šefa Uprave za unutrašnju bezbednost FSB-a.

Eksperti ističu da se Koroljov pokazao kao veoma aktivan lider i čovek od inicijative. S tim u vezi, njegov dolazak na mesto prvog zamenika doprineće revitalizaciji službe u oblastima koje je ruski predsednik Vladimir Putin izneo na poslednjoj sednici kolegijuma FSB-a.

Putin je na toj sednici upozorio da se Rusija suočava sa politikom obuzdavanja, koja je usmerena na potkopavanje njenih vrednosti i zaustavljanje razvoja zemlje, kao i na izazivanje unutrašnje nestabilnosti a sve sa ciljem da se Rusija na kraju oslabi i stavi pod spoljnu kontrolu, kao što se to dešava u nekim državama na postsovjetskom prostoru.

Putin je ukazao i na to da postoje pokušaji da Rusiju okuju ekonomskim i drugim sankcijama, da blokiraju velike međunarodne projekte za koje su Rusija i njeni partneri zainteresovani, da se direktno umešaju u društveni i politički život, u demokratske procedure Rusije, a da bi postigli te ciljeve aktivno koriste instrumente iz arsenala specijalnih službi. Putin je, takođe, istakao da takva politika prema Rusiji nema perspektivu.

Pročitajte: