Kuća
screenshoot/Youtube
Kuća

screenshoot/Youtube

Kuća, Foto: screenshoot/Youtube

Prema evidenciji imovine, rezidencija se nalazi na 250 hektara zemlje, od čega 150 hektara zvanično pripada Ruskoj Federaciji i trajno je dostupna ruskoj tajnoj službi (Federalna služba zaštite ili FSO). Na ovom zemljištu se nalaze razne zgrade, uključujući skladišta, garaže, hangare i male kuće za goste. Ostatak imovine formalno je registrovan na kompaniju koja se zove Praim LLC, a koja je, prema FBK, u vlasništvu Jurija Кovalčuka - glavnog akcionara banke Rosija i jednog od najstarijih Putinovih prijatelja.

Praim LLC daje u zakup ovaj deo imovine ruskom Predsedničkom administrativnom direktoratu. Prema finansijskim izveštajima firme, Praim je zaradio 35,4 milijarde dolara od usluga iznajmljivanja tokom poslednjih 10 godina, prenosi "Maduza".

Na zemljištu iznajmljenom od Praim-a postoji oko 80 objekata. Među njima su četvorospratna vila od 3.500 kvadratnih metara, paviljon u kineskom stilu, drvena kabina u ruskom stilu, kupatila, saune, štala, teren za golf, igralište sa toboganima i VIP restoran koji uključuje bioskop, kuglanu, bilijar i mali kazino. Imovina takođe ima svoju Vladimirsku crkvu.

Prema FBК, nedaleko od glavne rezidencije nalazi se dvostruko veća zgrada - banjski kompleks sa dva podzemna sprata i ukupnom površinom od skoro 7.000 kvadratnih metara. Nacrti ove zgrade prikazuju solarijum, plutajući bazen, masažne kade, stomatološku ordinaciju, kozmetički salon, odvojene prostorije za terapiju blatom i kompresiju, bazen od 25 metara i zaseban blok za masažu.

Na drugom spratu su spavaća soba, predsoblje od 200 kvadratnih metara, dnevna soba od 500 kvadratnih metara, servisna soba, specijalni lift za hranu i posebna kuhinja, prostor za akvarijum koji zauzima 13 kvadratnih metara. U podrumu su sobe za osoblje i tehničke prostorije, uključujući prostorije za slane kupke i terapije blatom, kao i prostorije za posebne komunikacije.

Prema FBК, baš ova rezidencija je Putinov lični favorit. O imovini je vrlo malo dostupnih informacija - osim zvaničnih fotografija i podataka o javnim nabavkama.

"Jednog dana Putin će napustiti vlast, a ove rezidencije će ostati, kao posle sovjetskih vremena. Ali ovde država poseduje samo polovinu zemlje bez samog prebivališta na njoj. Ostalo je sve Кovalčukovo. Oko 3,94 milijarde dolara baci se u kanalizaciju godišnje. Samo da Putin ima gde da legne na nultoj gravitaciji i da pozove prijatelje", navedeno je u istraživanju Fondacije.

U januaru 2021. godine FBК je objavio bombastičnu istragu o "Putinovoj palati“ - rezidenciji vrednoj 1,35 milijardi dolara navodno izgrađenoj za ruskog predsednika na Crnom moru u blizini odmarališta Gelendžik. Prema istraživanju, izgradnja vile finansirana je putem korupcijske šeme povezane sa članovima Putinovog užeg kruga i njihovim povezanim kompanijama. Video-istraga ima više od 115 miliona pregleda na Jutjubu.

Putin je porekao da je imanje ikada pripadalo njemu ili bilo kom članu njegove porodice. Ruski biznismen Arkadij Rotenberg, dugogodišnji Putinov prijatelj, kasnije se oglasio tvrdeći da je vlasnik imovine. Uprkos tome, novinari su "palatu“ povezali sa Jurijem Кovalčukom.

Ruski list "Sobesednik" nakon toga je objavio je izveštaj o "novoj Putinovoj palati", odnosno o još jednoj luksuznoj rezidenciji koja je navodno povezana sa ruskim predsednikom. Reč je brvnara "Ačips" koja je zvanično u vlasništvu naftne kompanije "Gasprom", smeštena je na teritoriji grada Кrasnodara i sadrži veliku zbirku skupocenog nameštaja i dekoracije.

Međutim, cela priča je najverovatnije montirana, kako su i zvaničnici Kremlja u više navrata dokazali.