Dmitrij Kozak
Printscreen

Tamo već godinama traje sukob između proruskih separatista i ukrajinske vojske, dok Rusija u poslednje vreme nagomilava trupe na granici sa Ukrajinom.

Dmitrij Kozak, zvaničnik Kremlja, situaciju u toj oblasti uporedio je sa Srebrenicom, gradom u Bosni i Hercegovini, u kojem su 1995. godine bosanske navodno ubile više od 8.000 ljudi.

"Ukoliko, kao što naš predsednik kaže, tamo postoji jedna Srebrenica, verovatno ćemo morati da reagujemo u njihovu odbranu", rekao je Kozak.

Podsetimo, napad Srba na Srebrenicu isprovocirale su bh. snage (kako piše u originalu), a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu nacionalnog arhiva te zemlje.

U zvaničnom dokumentu Ministarstva odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog bataljona UN nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS, prenose Nezavisne novine.

"Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bosansko-hercegovačkim napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su deo plana iz Pala da se pregazi enklava", istaknuto je u dokumentu, a u njemu se pod Palama smatra tadašnji zvanični vrh Republike Srpske.

Komentari (2)

XXL

11.04.2021 13:31

Eto sad znamo šta Rusija misli o našim žrtvama iz sela oko Srebrenice.

Srbin

11.04.2021 13:36

Što nisu pomenuli Oluju. Situacija mnogo sličnija. Ovo je stvarno razočarenje od braće.