Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Ruska ambasada u Vašingtonu zatražila je od američke agencije "Blumberg" da se izvini predsedniku Vladimiru Putinu jer je emitovala lažnu informaciju o tome da mu tobože pada rejting zbog epidemije korona virusa. "Blumberg" je objavio da je Vladimiru Putinu u aprilu pao rejting na 27 posto. Ambasada Rusije traži od novinara "Blumberga" da budu pošteni i rade profesionalno i objektivno.

Da informacija američke agencije nije tačna dokaz su poslednja istraživanja ruskih istraživača iz Saveznog centra istraživanja javnog mnjenja (VCIOM) koja pokazuju da je nivo poverenja građana Rusije prema predsedniku Putinu u poslednjih mesec dana između 67 i 68 posto, a njegov rad pozitivno ocenjuje 61 do 63 posto građana. Interesantno je da se Blumberg upravo pozivao na istraživanja VCIOM-a.

Direktor Saveznog centra za istraživanje javnog mnjenja Rusije Valerij Fjodorov kaže da se sada ne može govoriti o tome koliko bi ko dobio na predsedničkim izborima jer se uopšte i ne zna ko će biti kandidati. Fjodorov ističe da je izborni rejting poslednji put bio objavljen 2018 godine.

Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

U saopštenju ruske ambasade se kaže da se stiče utisak da "Blumberg" namerno objavljuje lažne informacije kako bi se stvorila slika o "negativnoj dinamici u Rusiji".