Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Stariji demokratski lideri optužili su predsednika Trampa da se "zaljubio" u Rusiju i da nije delovao na račun priče u petak u "Njujork tajmsu" o navodnoj ruskoj zaveri da plati talibanskim militantima veliki novac za likvidaciju američkih vojnika u Avganistanu. Moskva je demantovala tvrdnje i zabranila list zbog izveštavanja o kojem nema dokaza.

Pročitajte još:

Demokratski senator iz Nju Džersija Bob Menendez, visokorangirani demokrata u senatskom Odboru za odnose sa inostranstvom, zvanično je uneo amandman u Zakon o odobrenju nacionalne odbrane od 2021. kojim se zahteva da SAD uvedu zamrzavanje imovine predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i drugim ruskim zvaničnicima navodno uključenim u napad na američke i savezničke snage u Avganistanu.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Među odredbama amandmana na 14 stranica su bankarske restrikcije za subjekte povezane sa ruskim odbrambenim sektorom i proširene sankcije protiv ruskih privrednika.

Talibani

Shutterstock

Talibani, Foto: Shutterstock

Amandmanom se takođe traži od direktora nacionalne obaveštajne službe da Kongresu dostavi informacije o tome "da li je Vlada Ruske Federacije, ili su punomoćnici te vlade, bili odgovorni za nuđenje novca za ubistvo pripadnika Oružanih snaga Sjedinjenih Država ili članica NATO misije u Avganistanu, i da obaveštavaju zakonodavce da li su visoki američki zvaničnici, uključujući predsednika Trampa i potpredsednika Pensa, bili obavešteni o bilo kakvim takvim aktivnostima."

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Predlog zakona Menendez prvi je takve vrste usred poziva visokih demokratskih lidera koji zahtevaju da Bela kuća odgovori na ozbiljne navode iz priče date "Njujork tajmsu".

Preporučujemo: