FK Crvena zvezda retro
FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda retro

FK Crvena zvezda

FK Crvena zvezda retro, Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je u istoriji ostvarila četiri pobede na gostovanju u Nemačkoj, dve u godini kada je pokorila Evropu i svet, poslednju ne tako davno, a jednu pre čak četiri decenije.

Sasvim korektna statistika kada se uzme u obzir to kakva je Nemačka fudbalska sila od kada se zakotrljala bubamara i koliko važe za neugodne domaćine. Na putu ka evropskom i svetskom vrhu u sezoni 1990/91. Crvena zvezda je u sred Nemačke slavila i protiv Dinama u Drezdenu i protiv Bajerna u Minhenu.

Meč sa Dinamom odigran je 20. marta 1991. godine. Bio je to revanš duel nakon što je crveno-beli tim ubedljivo slavio u Beogradu sa 3:0. Meč u Drezdenu prekinut je u 79. minutu usled nereda koje su izazvali domaći navijači, pri vođstvu Zvezde 2:1. Crveno-beli su imali gol zaostatka na poluvremenu, ali su pogocima Dejana Savićevića u 52. i Darka Pančeva u 69. minutu, pokazali karakter, preokrenuli rezultat i ostvarili pobedu.

Može li Zvezda do pete pobede na nemačkom tlu?

 

Posle toga novi, polufinalni izazov, u kom je klub čekao dvomeč sa Bajernom. Meč u Minhenu odigran je 10. aprila 1991. godine, a beogradski crveno-beli su, kao i u Drezdenu, bili prinuđeni da preokrenu rezultat. Ponovo su kobni po Nemce bili Dejan Savićević i Darko Pančev, a legendarni golman Stevan Stojanović je u više navrata isticao da su posle te utakmice bili sigurni da mogu da osvoje trofej. Rezultat u Beogradu bio je 2:2, a posle, zna se, Crvena zvezda je u Bariju postala evropski, a potom u Tokiju svetski prvak.

Poslednju pobedu na gostovanjima u Nemačkoj klub je ostvario 28. septembra 2017. godine, kada je golom Ričmonda Boaćija srušen Keln u okviru grupne faze Lige Evrope. Akcija započeta od Donalda, koji je odigrao pas za Boaćija, a napadač je prvo glavom uštopovao loptu, onda driblao i poslao "strelu" u rašlje u 30. minutu meča za trijumf protiv Jarčeva.

Prvu pobedu na strani protiv nemačke ekipe Crvena zvezda je ostvarila u sezoni 1979/80. protiv Karl Cajs Jene. Bio je to dvomeč šesnaestine finale Kupa UEFA, a prvi duel su crveno-beli odigrali u gostima i trijumfovali rezultatom 3:2. Posle autogola Lotara Kurbjuvajta, mrežu nemačkog predstavnika pogađali su Zoran Filipović i Cvjetin Blagojević. I u revanšu Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:2.

Prisetio se Zvezdin proslavljeni golgeter Zoran Filipović utakmice protiv Karl Cajs Jene u gostima.

- Prvo sećanje na utakmicu mi je fenomenalan pogodak Cvjetina Blagojevića za pobedu. Time smo krunisali dobru igru i zasluženo pobedili. Imali smo odličnu ekipu, ali je meč bio veoma težak, jer su Nemci i tada, kao i danas, bili fizički veoma spremni sa mentalitetom da tokom čitave utakmice trče bez prestanka i da se ne predaju. Međutim, uspeli smo da ih pobedimo.

Optimista je Filipović pred utakmicu Crvene zvezde i Hofenhajma, koja je na programu u četvrtak od 21 čas u 1. kolu L grupe Lige Evrope.

- Biće teško, jer trener Dejan Stanković ne može da se osloni na dva veoma bitna igrača. Treba nadoknaditi neigranje Kange i Ivanića, ali je Zvezda kroz istoriju pokazala da može da parira svakoj ekipi, bez obzira na to gde se igra. Verujem da će igrači ostaviti srce na terenu u četvrtak kako bi ostvarili povoljan rezultat. Treba biti optimista i ići na pobedu - zaključio je Filipović.

PROČITAJTE JOŠ: