BORIS MILOŠEVIĆ  Moramo obnoviti Baniju!
Foto: Youtube/Printscreen

Boris Milošević kazao je da dugo nakon ratnog stradanja država nije prepoznala potrebe revitalizacije i društvenih i kulturnih kapaciteta tog kraja, te da je zbog političkih razloga povratak izbeglica srpske nacionalnosti godinama odgađan.

„Kada je većina političkih prepreka povratku uklonjena, ekonomski uveti, kao i činjenica da se veliki broj izbeglica integrirao u sredine u kojima su proveli više godina svog života, doveli su do manje motivacije za povratak, a država u tom trenutku nije učinila dovoljno da svojim merama potakne razvoj i revitalizaciju kraja. Obnovljene kuće ne znače mnogo ako ih ne prati adekvatna infrastruktura i mogućnosti razvoja kraja na način da omogući kvalitetan život stanovništvu“.

Milošević je istakao: “ Svakodnevno sam na terenu i dobro sam upoznat s prometnom i komunalnom infrastrukturom, kao i strukturom i potrebama stanovništva. Pitanje rešavanja osnovne infrastrukture, poput struje i puteva, temelj je stvaranja uslova potrebnih za dostojanstven život, ali zadržavanje mladih ovisi i o otvaranju mogućnosti za kvalitetan život, a ne samo uslova za osnovno preživljavanje. U tom kontekstu, nužno je promišljati kojim merama graditi Baniju privlačnu za ostanak, ali i doseljavanje“.

BORIS MILOŠEVIĆ  Moramo obnoviti Baniju!

SDSS

 

“Verujem da je pitanje revitalizacije Banije jedno od onih oko kojeg se svi, neovisno o političkoj opredeljenosti i etničkoj pripadnosti, možemo složiti da je važno i vredno predanosti i truda, dodaje potpredsednik Vlade i podseća da je vrlo brzo nakon potresa krenulo u ulaganje u zapuštenu vodoopskrbnu infrastrukturu.

Potpisan je ugovor o finansiranju građenja vodnih građevina na području sistema vodosnabdevanja Petrinje te su otvoreni radovi izgradnje cevovoda i rešavanja vodosnabdevanja za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica.

U narednim nedeljama i mesecima potpisaće se i ugovori na sanaciji delova mreže vodosnabdevanja na području Gline, Kostajnice, Siska, Kravarskog“, kazao je Milošević, istaknuvši da je dogovoreno finansiranje dva EU projekta obnove 1.564 porodičnih kuća vrednosti 45 miliona evra i izgradnje i obnove 1.013 stambenih jedinica u zgradama koje su u vlasništvu Hrvatske.

Planira se izgraditi 650 novih stanova ukupne vrednosti 46 miliona evra. Milošević je rekao i da se nakon potresa vidjela građanska solidarnost što dokazuje da se može prevazići etnička podela.

BORIS MILOŠEVIĆ  Moramo obnoviti Baniju!

SDSS

 

„Takva građanska solidarnost i spremnost za pomoć ne posvećuje previše pozornosti o nacionalnoj pripadnosti osoba kojima se pomaže već u prvi plan gura neke druge univerzalne ljudske vrednosti. U toj solidarnosti koju su pokazali brojni građani, ali i susedne zemlje vidim zalog optimizma i vere da Banija može postati primer skladne interkulturne zajednice i tolerancije.

S druge strane, ne treba zatvarati oči pred problemom nacionalizma, diskriminacije i podela koje postoje. Potres je svakako pomogao u tom segmentu jer su se svi našli pogođeni prirodnom katastrofom i istom položaju bez obzira na nacionalnost, ali sada treba održati tu solidarnost među ljudima i smanjenje etničkih podela koje nisu nestale. Na tom principu deluje Štab za obnovu posle potresa, a trebaju nastaviti delovati i sve državne i lokalne institucije.

Tu vidim i svoj doprinos. Nema spora da samo Banija izgrađena na temeljima tolerancije i uključivanja svih građana, može postići određeni napredak, te podstaći mlade da ipak ostanu u svom zavičaju“, zaključuje Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading